Бременност

Любопитни факти за движенията на бебето в корема на мама

Или защо бебето рита

24.11.2015г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е най-необикновения момент в живота на всяка жена. С всеки изминал ден майката и растящото в нея бебе преминават през различни промени. Докато се опознават, движенията на плода са неговия канал за комуникация с мама. Споделяме любопитна информация за бебешкото ритане през деветте месеца.

Ритниците в корема на мама са показател, че в утробата й расте едно здраво бебе. Това означава, че плодът е активен. Също така движенията му често се проявяват и когато хълца.

Промяната в околната среда също може да провокира вашето бебе да се движи активно в резултат на външни дразнители, като силен шум или определена храна, която консумирате. Но движенията, които усещате като побутване не бива да ви притесняват, защото те са част от нормалното развитие на бебето.

С напредване на бременността позите за сън стават все по-малко. Обикновено бременната спи по гръб, на лявата или дясна страна. Много бременни споделят, че когато легнат на лявата си страна, бебето започва да се движи активно.

Това се дължи на повишеното кръвоснабдяване на плода и матката, в резултат на което бебето става много по-активно.

Бебетата ритат повече след хранене. Здравото бебе расте с темпове и на ден е нормално да усещате неговото ритане около 15-20 пъти. Най-често движенията му ще усещате след като сте се нахранили.

Бебетата започват да ритат още в първите девет седмици от бременността, но техните движения могат да бъдат уловени само при ултразвуково сканиране. Майката започва да усеща феталните движения около 19-тата седмица, като след 24-тата седмица те започват да се разпознават по-ясно. Казват, че при втора или трета бременност движенията на бебето могат да бъдат усетени дори през 13-тата седмица.

Свързани статии

Намаленият брой на движенията на бебето може да означава, че нещо не е наред. Здравото бебе рита около 15 до 20 пъти на ден. Намалените фетални движения могат да са признак, че плодът не получава достатъчно храна или кислород. Ето защо, ако забележите някаква промяна, добре е да информирате наблюдаващия ви лекар.

От друга страна по-малкото ритници невинаги са показател за нещо притеснително. Понякога бебетата си почиват за период от 40-50 минути. Също така, след 36-тата седмица може да има забавяне на феталното движение, поради по-малко свободно пространство в утробата.

Коментирай