Бременност

Естествени средства срещу киселини през бременността

Как да избегнем парещата болка в гръдната област, причинена от киселините?

01.12.2015г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бременността изключително често предизвиква непоносими и парещи киселини в стомаха и хранопровода. Това е един от най-мъчителните периоди от бременността. Много жени изпитват това огромно неудобство. То може да се случи през всеки триместър по различни причини.

Нарастването на матката причинява повдигане на стомаха нагоре и притискането му към долната част на хранопровода. Това с напредване на бременността предизвиква все по-силни и парещи киселини.

Как да се справите с киселините през бременността?

Яжте на малки порции

Колкото и повишен апетит да имате, гледайте да се въздържате от хранене на големи порции. Това усложнява киселините и предизвиква още по-голямото им отделяне и навлизане в хранопровода.

Пийте повече течности

Течностите разреждат киселините в стомаха. Затова и не е препоръчително да се пият по време на хранене, защото затрудняват храносмилането. Но ако се придържате към доброто хидратиране, няма да имате проблеми с киселините или поне няма да са толкова непоносими.

Джинджифил

Тази пикантна подправка успокоява киселините, въпреки че бихте си помислили тъкмо обратното. Свикнали сме да смятаме, че пикантното и лютото предизвиква още повече киселини, но с джинджифила не е така.

Отвара от джинджифил успокоява спазмите в стомаха, производството и връщането на киселини към хранопровода, гаденето и дори повръщането.

Определете храните и напитките, които предизвикват киселини

Човек най-добре познава тялото си. Не бързайте да четете в интернет какво предизвиква киселини и какво не. Вслушайте се в тялото си и обърнете внимание на храните и напитките, които предизвикват киселини.

Не носете тесни дрехи

Носенето на тесни дрехи крие много рискове за здравето, особено през бременността. Стегнатата и висока талия на панталоните, стегнатите блузи, носенето на стегнат колан са противопоказни модни решения в случаите на повишена стомашна киселинност.

Колкото по-стегнати дрехи носите, толкова повече увеличавате връщането на киселини към трахеята и хранопровода.

Представете си балон, пълен с вода – като го стиснете през средата съдържанието на водата се разпределя в долната и в горната част на балона. Това се случва и с тялото ви.

Яжте бавно

Бавното дъвчене и поглъщане на храната е от голямо значение по принцип, не само по време на бременността. Но тогава е особено важно, защото намалява риска от поява на киселини и трудно храносмилане.

Недейте да седите или лежите след хранене

Обездвижването след хранене е лош навик. Колкото и на човек да му се иска да си полегне след хранене, не трябва да го прави. Леката разходка след хранене е едно от най-добрите решения срещу киселини и пареща болка в гръдната област.

Не яжте преди лягане

Храненето преди лягане е противопоказно. Трябва да има поне 4-часов интервал между последното хранене за деня и съня. В противен случай храната, която скоро е постъпила в стомаха, няма да бъде обработена. Когато легнете, тя, заедно с киселинните течности, ще започне да се връща в гърлото.

Разбира се, винаги можете да се обърнете към лекаря си и да потърсите медикаментозно решение на проблема с антиацид, например, но преди да го направите – опитайте тези естествени методи за справяне с киселините!

Коментирай