Бременност

Хранене в началото на бременността

Хапвайте по-често плодове и зеленчуци

03.12.2015г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене през бременността е от ключово значение за това как ще се чувства бъдещата майка и растящото бебе през деветте месеца. Всеки триместър има своите специфики на хранене. Ако скоро сте заченала и сте в първи триместър или планирате бременност, вижте на кои групи храни да обърнете внимание и в какво количество да ги консумирате.

Плодове

Консумирайте пресни плодове по 3-4 пъти на ден, разрешени са и сушени, както и пресни плодови сокове. Важно е да включите в приема поне един цитрусов плод, тъй като цитрусовите плодове са богати на витамин С. Бъдете внимателни с консумацията на пресни сокове.

Те не трябва да бъдат повече от 1 чаша на ден, тъй като в пресните сокове има повече калории, отколкото в целите плодове и недостатъчно количество фибри. Сушените плодове може предварително да накисвате във вода, за да се махнат част от захарите.

Зеленчуци

Хапвайте свежи зеленчуци около 5 пъти на ден. За да получите най-голямото разнообразие от хранителни вещества, не се ограничавайте в консумацията само на един вид. За бременните, особено полезни са броколи, зеле, спанак, моркови, сладки картофи, тиква, царевица, жълта чушка, домати.

Млечни храни

Млечните храни през първия триместър трябва да присъстват три пъти дневно. Те осигуряват за бременната и растящото бебе важния минерал калций. Него ще си набавите от консумацията на мляко и твърди сирена. Ако имате непоносимост към лактоза, може да консумирате бадемово или соево мляко, което е обогатено с калций.

Протеини

Консумирайте полезни храни богати на протеини по 2-3 пъти на ден. Хапвайте пиле, риба, яйца. Не забравяйте и за фасула, който е богат и на фибри и може да намали риска от запек, също така лещата, грах, ядки и семена.

Свързани статии

Пълнозърнести храни

В менюто ви пълнозърнестите храни трябва да присъстват 3 пъти на ден, под формата на кафяв ориз, пълнозърнеста паста, здравословен хляб, зърнени храни и други. Консумирането на храни богати на различни влакна, помага да поддържате правилното функциониране на червата, но също така и за намаляване риска от появата на запек и хемороиди.

Пълнозърнестите храни са богати на елементите фосфор, калий, калций, желязо, селен, витамини от групата В, които са важни за женското здраве по време на бременност.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време