Бременност

Малки промени, които помагат на зачеването

Избягвайте натоварените тренировки

14.12.2015г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С месеци се опитвате да заченете и въпреки че нямате здравословни проблеми, бременността така и не се случва. В тази ситуация се намират много двойки, които планират бебе. Понякога са нужни някои малки, но не и незначителни промени, които могат да увеличат шанса за зачеване. Ето някои от тях.

Осигурете си достатъчно витамин D

Човешкият организъм няма способността да синтезира витамин D, освен с помощта на слънчева светлина. Ето защо е важно да се възползвате от всеки слънчев ден, за да може да подобрите и вашите шансове за зачеване. Слънчевите лъчи осигуряват на телата ни от витамина, а това действа положително и върху плодовитостта и при двата пола.

Достатъчното количество на витамин D балансира при жените нивата на естроген и прогестерон, а при мъжете увеличава броя на сперматозоидите, подобрявайки либидото и повдигайки нивото на тестостерон.

Също така е доказано, че слънцето подобрява настроението и намалява стреса. Не забравяйте и да консумирате достатъчно количество храни, богати на витамина или да приемате хранителни добавки, обогатени с него.

Избягвайте натоварените тренировки

Докато умерените упражнения може по положителен начин да повлияят върху женската плодовитост, интензивната физическа активност увеличава риска от нередовни менструации и затруднява зачеването.

Твърде натоварените тренировки в спортната зала могат да намалят нивата на прогестерона и да затруднят овулацията. Ако планирате да забременеете, най-добре е да ограничите тренировката до максимум 7 часа седмично.

Премахнете трансмазнините от дневния си хранителен режим

Избягвайте консумацията на пържени картофи, бургери, маргарин, чипсове и т. н. Трансмазнините, които се съдържат в нездравословната храна все по-често се свързват с намалена плодовитост при жените.

Трансмазнините намаляват способността на организма да реагира на инсулина, а жените, които имат инсулинова резистентност или диабет често страдат от нередовна овулация.

Внимавайте с горещите душове и вани

Високата температура в интимната област може да повлияе на производството и качеството на спермата. Мъжете трябва да избягват топлите бани и сауните, както и дългите часове каране на колело и да носят памучно и удобно бельо.

Избягвайте лубриканти

Лубрикантите влияят на движението на сперматозоидите и не се препоръчва да се използват, когато планирате да заченете. Също така, някои лубриканти съдържат химикали, които убиват сперматозоидите, така че най-добре е да разчитате само на естествената влажност на влагалището.

Свързани статии

Приемайте достатъчно цинк

Цинкът е много важен елемент не само за женската, но и за мъжката плодовитост. Този минерал подпомага овулацията при жените, а при мъжете спомага за увеличаване производството на сперматозоиди. Също така, цинкът намалява риска от спонтанен аборт в ранните етапи на бременността.

Изследванията показват, че са необходими поне 15 mg цинк дневно, за да се подобри плодовитостта. Консумирайте повече храни, богати на цинк, като риба, червено месо, тиквени семки и други.

Коментирай
Свободно време