Бременност

Как се променя вагината през бременността и след раждане

И по-хубав ли е сексът след това?

18.12.2015г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бременността е изпълнена със странни състояния. Освен всички тях, хиляди жени по света имат притеснението, че вагината им няма да е същата след раждането. Много жени се притесняват от разхлабване на тъканите на вагината.

Появяват се въпроси, свързани със секса след раждането – дали той ще е хубав като преди или усещането няма да е същото.

Е, дами – новините са добри! Противно на разпространеното схващане, вагината има собствен механизъм, който й помага да възвърне максимално първоначалната си структура и големина.

По време на бременността в женското тяло се произвежда коктейл от хормони и вещества, които имат за цел да отпуснат тъканите в тазовото дъно, за да може раждането да се случи по-лесно. Преминаването на бебето през родилния канал е истинско предизвикателство за майчиното тяло и то се подготвя, отпускайки тъканите и мускулатурата в родовия канал.

Не само меките тъкани омекват“ преди раждането. Костите и сухожилията също стават по-еластични, за да улеснят преминаването на бебето.

Но след раждането хормоналният баланс се променя, за да накара тялото да се върне отново към предишното си състояние. Тоест, нов коктейл от хормони предизвиква свиването на тъканите и възвръщането на първоначалната им добра форма и структура.

Така че, не е задължително вагината ви да пострада от прекомерно разширяване. Природата се е погрижила за това!

Разбира се, има обстоятелства, които могат да причинят известно разхлабване на тъканите на вагината. Такива са многото раждания, раждането с форцепс, прекалено силните и продължителни напъни по време на раждане, спадането на органи в малкия таз.

Но дори тогава лекарите са категорични, че не е краят на света. Има много начини за възстановяване на тонуса на мускулите и тъканите на вагината. Един от най-добрите методи са упражненията на Кегел.

Те дават възможност на мускулатурата на вагината да регенерира по естествен път и спомага за цялостното й подмладяване.

При по-тежки случаи може да се прибегне до лазерна стимулация на вагиналните мускули, с която те да се тонизират.

Трябва да се подчертае, че невинаги сексът след раждането има негативни промени. Много жени изпитват болка по време на секс заради несъответствие на големината на вагината и пениса на партньора. След раждането тези проблеми изчезват и сексът може да е дори още по-приятно преживяване!

Коментирай