Бременност

Полезни междинни закуски за бременни

Какво да похапваме между храненията, ако сме бременни?

20.01.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Добрата и балансирана храна по време на бременност е от съществено значение за здравето на майката, на бебето, а и за минималното наддаване на тегло.

Но не само основните менюта са важни. Междинните закуски могат да повлияят зле на теглото и кръвната захар, ако са нездравословни. Вижте какво можете да си похапвате между храненията преспокойно, докато сте бременни!

Бадеми

Бланшираните бадеми са много полезни срещу киселини, които могат да се появят по време на бременността. Хапвайте по няколко на ден между храненията. Това ще ви помогне да облекчите киселините и неразположението.

Бадемите са и богат източник на витамин Е. Той помага за здравето и развитието на мембраните на клетките.

Смокини

Смокините съдържат много храносмилателни ензими. Те също биха могли да облекчат проблемите със стомаха и червата по време на бременност. Съдържат още много калий, който поддържа оптимален баланс на електролитите в тялото, а това е от голямо значение.

Ягоди, полети с шоколад

Ягодите са прекрасен източник на фолиева киселина, а тя е есенциална за развитието на плода. Шоколадът пък е богат на антиоксиданти, а и провокира секрецията на хормона на щастието.

Овесена каша

Можете да доукрасите скучната овесена каша с ядки, плодове или шепа семена. Така ще направите хранителната бомба още по-прекрасна! В една такава порция се съдържат важни протеини, фибри и витамини.

Смути с банан и портокал

Тези два прекрасни плода са много богати на витамини и минерали. Бананите доставят на организма така необходимия калий. Витамин С спомага за предотвратяване на възпаленията и повишаване на имунитета. Ако към тях добавите и кисело мляко – няма да сгрешите. В него има полезни протеини.

Извара с ябълка

Изварата е чудесен източник на калций по време на бременността. Ябълките пък намаляват кръвната захар и холестерола.

Салата от спанак и сирене

 

Тази салата е чудесна за бременни жени. Спанакът е богат на витамин В12 и желязо, а сиренето е с много полезни протеини. Можете да добавите и малко варени пилешки гърди и ще си направите дори чуден обяд или лека вечеря.

Слънчогледови семки

Шепа слънчогледови семки ви носи витамин Е, фолиева киселина и желязо – идеалният коктейл срещу анемия по време на бременност.

Снимки: iStock

Коментирай