Бременност

Какво трябва да знаем за вируса Зика?

Вирусът Зика е опасен за бременни жени, причинява микроцефалия у плода

03.02.2016г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikipedia

Снимка: Wikipedia

Както стана ясно през последните дни, вирусът Зика застигна Европа. Регистрирани са случаи на заразяване в Дания и Швеция. Разболели се от опасния вирус има и в САЩ и Канада. 

Специалисти от Световната здравна организация са обезпокоени, тъй като ваксина срещу вируса Зика все още няма. Още по-тревожно е, че вече има случаи на заразяване и по полов път.

Опасният вирус е най-разпространен в страните от Южна Америка и по-специално Бразилия. Но заради случаите в други географски райони експертите изразяват притеснението си от глобално разрастване на проблема и дори пандемия именно заради липсата на ограничаващи заразата медикаменти и препарати.

Какво представлява вирусът Зика?

Вирусът Зика се пренася най-често чрез ухапване от същите комари, които пренасят жълта  и западнонилска треска. 

При възрастните хора вирусът причинява леки до умерени симптоми на вирусна инфекция, протичащи сравнително леко. 

Зика е известен от 50-те години на миналия век. Той е бил по-широко разпространен в определени райони в Африка и Азия. От 2014 година насам започват да се регистрират случаи в Южна Америка, Карибите и Френска Полинезия.

При усложнения и тежко протичане на болестта може да се стигне до енцефалит, микроцефалия при новородени бебета или бебета във вътреутробно развитие, ако майката е заразена с вируса Зика.

Кой е изложен на риск?

Най-голям риск от заразяване с вируса Зика имат хората, живеещи в районите с най-много регистрирани случаи на заразяване. 

Бременните жени са най-уязвими, тъй като не могат да взимат противогрипни медикаменти, а такива срещу вируса Зика така или иначе няма. 

При заразяване с вируса Зика по време на бременност риск за здравето на майката почти няма, но бебето може да се роди с микроцефалия или синдром на Гилен-Баре – неврологично заболяване, при което може да се засегне сериозно имунната система. Тя започва да атакува нервните клетки в тялото като причинява мускулна слабост и дори парализа.

Микроцефалията се характеризира със силно намалено развитие на мозъка, от което страдат важни функции на организма. Често тези деца имат тежки умствени проблеми, както и проблеми в развитието.

При възрастните заболяването протича сравнително леко – със слабо повишение на температурата, болки в мускулите, обща отпадналост, обриви, главоболие. 

Свързани статии

Как можем да се предпазим от вируса Зика?

Препоръчително е в близките години да не се предприемат пътувания до райони с установено заразяване, особено ако планирате бременност. Американски и канадски учени съобщават, че е започнало разработване на ваксина срещу вируса на Зика, но технологичното време за създаването и тестването й ще отнеме време.

Експерти от Европейския съюз съобщават, че следенето на ситуацията в Южна Америка продължава, както и че ще бъдат организирани дискусии за общите мерки, които страните от ЕС ще трябва да предприемат за ограничаване на заразата в Европа.

Коментирай