Бременност

Пренаталните добавки не подобряват мозъчната дейност на бебето

Учени опровергават положителното действие на някои хранителни добавки по време на бременност

10.02.2016г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Взимането на хранителни добавки и витамини по време на бременност предполагаемо гарантира или поне допринася за по-здравословното протичане на бременността. Много бременни жени взимат омега-3 мастни киселини под формата на хранителна добавка, за да се развива бебето по здравословен начин.

Едно ново проучване обаче опровергава това твърдение. Според учените хранителните добавки с омега-3 мастни киселини не помагат за развитието на мозъка на бебето. Учените са изследвали когнитивните, езиковите и моторните способности на повече от 600 деца в продължение на 4 години.

Майките на половината деца взимали добавки с омега-3, а другата половина взимали плацебо.

Учените не открили никаква разлика в двете групи в края на изследването.

Има голямо разминаване в същинското действие на рибеното масло и рекламните му характеристики точно в този случай.

Проучването е публикувано в Journal of the American Medical Association, пише au.lifestyle.yahoo.com.

Останалите ползи от рибеното масло като хранителна добавка и омега-3 мастните киселини не подлежат на оспорване, категорични са лекарите. Просто не допринасят за ускоряване на развитието на мозъка на бебето по време на бременността, както и в ранна детска възраст.

А какво помага за подобряване на развитието на мозъчната функция при бебета и деца?

Снимка: iStock

Според друго проучване по темата, проведено от канадски учени, упражненията по 20 минути три пъти седмично по време на бременността допринасят за подобряване мозъчната функция на бебетата и децата в по-следващ етап.

Редовната физическа активност на майката още от бременността оказва положително влияние в цялостното развитие на детето след раждането и се отразява през целия му живот. Тя намалява риска от затлъстяване и проблеми с метаболизма, смятат специалистите.

Това се дължи на факта, че редовните физически упражнения оказват положително влияние върху мозъка и на възрастните. Те предполагат добра циркулация на кръвта, следователно по-доброто му подхранване с кислород и хранителни вещества.

За целта на канадското проучване били изследвани две групи бременни жени. Едните изпълнявали редовни упражнения 3 пъти седмично по 20 минути. Другата група водели заседнал начин на живот.

Жените били наблюдавани в продължение на 12 дни. Учените установили повишена електрическа активност на мозъка при активните жени. При неактивните изменения не били регистрирани.

Коментирай