Бременност

Причини за фалшив положителен тест за бременност

Кога тестът за бременност дава грешен резултат?

15.08.2018г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тестовете за бременност не дават 100 процента сигурност, макар и да се доближават до тази абсолютна стойност. Има случаи, в които тестът може да се окаже положителен, но да е грешка. Специалистите съветват тестът да бъде повторен или да бъде направена консултация с лекар за най-голяма сигурност.

Химическа бременност

Тестът за бременност може да покаже фалшиво положителен резултат, ако сте имали т. нар. химическа бременност. Този рядък вид спонтанен аборт се случва много рядко, но може да даде положителен резултат, ако скоро след това сте си направили тест.

Много от жените не разбират, че са били бременни, защото абортът настъпва преди 5-ата седмица при химическа бременност. За толкова кратък период от време в тялото ви все още има хормони, показващи наличие на бременност, които могат да подведат теста.

Не следвате правилно инструкциите

Инструкциите за употреба са много важни. Те трябва да бъдат следвани стриктно, за да бъде и тестът максимално верен. Ако обаче избързате с проверката му или пък изчакате твърде много, показалите се чертички може да не са напълно верни.

Тестът за бременност е дефектен

Снимка: iStock

Винаги поглеждайте срока на годност на теста за бременност. Както всяко друго средство или медикамент, така и тестът за бременност има срок на годност, след който или непосредствено преди който е възможно да не даде точен резултат.

За още по-голяма сигурност направете още един тест, но от друга марка. Така ще можете да сравните резултатите и да добиете по-ясна представа в какво положение сте преди да посетите лекар.

Приемате определени лекарства

Някои медикаменти могат да повлияят на биохимичния и хормонален баланс в тялото ви, което от своя страна да наруши точността на теста за бременност. Такива лекарствени вещества са метадонът, хлордиазепоксидът, прометазинът.

Някои заболявания

В някои случаи редки заболявания могат да окажат влияние върху точността на теста за бременност. Най-често това са различни тумори (на матката, панкреаса), които могат да предизвикат фалшив положителен резултат.

Коментирай
Свободно време