Бременност

Токофобия – страхът от раждането

Тази фобия представлява патологичен страх от бременността и раждането

28.04.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много млади жени се страхуват от бременността и раждането. Този период от живота на една жена наистина е белязан от много рискове, дискомфортни моменти, болка и страх. Но има едно състояние, което представлява краен уплах от бременността и раждането.

Това патологично състояние се нарича токофобия. Наблюдава се най-често при жени, които не са раждали и нямат реална представа какво се случва през бременността и по време на раждането.

Може да се случи и при раждали жени, които са претърпели изключително сложно и тежко раждане, оставило трайни физически и психологически белези.

Какви са симптомите на токофобия?

Токофобията започва с обичайните терзания и страхове, които повечето жени имат преди бременността и раждането. Постепенно състоянието се задълбочава и приема крайни размери.

Най-характерните симптоми са:

  • Чувство на крайна притиснатост, като в капан
  • Съжаление за бременността или избягването й
  • Силно чувство на несигурност
  • Фобия от раждането, независимо дали е нормално или секцио
  • Пристъпи на психосоматични симптоми като припадъци, затруднения в концентрацията, депресия, раздразнителност, стрес, трудности в установяването на връзка

В много крайни случаи на токофобия жените дори могат да изпаднат в крайности като прекомерна злоупотреба с алкохол и наркотични вещества. Някои бременни са склонни в подобен пристъп да наранят корема или гениталиите си, за да премахнат вече съществуваща бременност.

Каква е разликата между първична и вторична токофобия?

Първичната токофобия може да възникне в ранна възраст, понякога дори се корени в детството. Отключва се най-често, когато момиченцето става свидетел на мъчителна бременност или раждане на своята майка или вижда травмиращ видеоматериал.

Примерите могат да са много, но едно е общото – токофобията се формира на подсъзнателно ниво и се засилва с порастването и доближаването до детеродната възраст.

Свързани статии

Вторичната токофобия настъпва в зряла възраст. Тя може да е провокирана от сексуално насилие, негативен опит на близка жена, емоционални травми, останали от предишни интимни връзки или от настоящата, нисък праг на болка и други патологични страхове.

Лекува ли се токофобията?

Да, лекува се с помощта на психолог. Терапията може да включва и антидепресанти в много тежки случаи. Иначе консултациите и разговорите със специалист обикновено повлияват положително състоянието.

Снимки: iStock

Коментирай