Бременност

Кафето, изпито от мъжа ви, влияе на бременността ви

По какъв начин то допринася за увеличаване риска от спонтанен аборт?

04.05.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Злоупотребата с кофеин може да навреди на бременната жена, както и на плода ѝ. Доказано е, че няколко кафета на ден повишават значително риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Последните изследвания сочат, че и приемът на кофеин от страна на бащата също оказва голямо влияние върху протичането на бременността и повишава риска от спонтанен аборт.

Американски учени провели изследване измежду 344 двойки няколко седмици преди зачеването и няколко седмици след това. Обект на измерване бил приемът на кофеин, алкохол и витамини в този период.

По време на изследването учените открили, че жените над 35 години, които взимали витамините си нередовно, имали по-висок риск от спонтанен аборт. В допълнение тези, които пиели повече от 2 чаши кафе на ден имали още по-висок процент на риск от този вид.

Този риск се повишава не само по време на бременността, но и непосредствено преди нея.

За изненада на учените мъжете на бременните жени също били фактор. Тези мъже, които злоупотребявали с кофеина, имали по-лоши показатели за качество на спермата. Това, според учените, повишава риска от спонтанен аборт.

Лекарите предупреждават бременните жени, че трябва да са по-внимателни с кофеина, но често мъжете биват неглижирани. Но е важно да се знае, че и техният прием на кофеин е от значение за здравословната бременност.

Специалистите смятат, че пълното отказване от кофеин е трудна задача за повечето двойки. Важно е да не се прекалява. Допустимо е да се приема по една чаша на ден, максимум две. Но ако искате рискът ви от спонтанен аборт да бъде намален, спрете кафето.

Преди да вземете каквото и да е решение, консултирайте се с вашия наблюдаващ гинеколог.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време