Бременност

Разкъсване на коремната стена по време на бременност

Причини, симптоми и лечение

18.05.2016г. / 17 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много майки се притесняват, че бременността и раждането ще унищожат красотата на коремната им стена. Тези притеснения понякога са основателни, защото съществува състояние, при което правият коремен мускул се разделя в лявата или дясната част на коремната стена. Състоянието се нарича диастаза ректи.

Диастаза ректи се случва при бременност, чести раждания, многоплодна бременност, при която върху коремната стена се упражнява изключително силно напрежение. При недобре тренирани коремни мускули това също може да се случи.

  • Какво точно е диастаза ректи?

По време на бременността нарастващият плод оказва сериозен натиск върху коремните стени и мускули, които са свързани вертикално по средата на корема. Напорът на плода би могъл да раздели двете части на правия коремен мускул.

Смята се, че диастаза ректи не е опасно за живота и здравето състояние. То обаче е козметичен проблем. При по-обширни разкъсвания може да доведе до болки в ниската част на корема.

  • Кой е застрашен?

Жените със свръхтегло са най-застрашени, тъй като освен собственото тегло, натиск оказва и нарастващият плод. Жените, които не са тренирали коремните си мускули преди бременността също попадат в рисковата група. Бъдещите майки над 35-годишна възраст, както и тези с множество раждания и многоплодни бременности са с по-висок риск от диастаза ректи.

  • Има ли превенция?

Трябва да ограничите прекаленото вдигане на тежести, което и без това е вредно в много отношения. Прекаляването с коремните преси също крие риск от разкъсване на коремната стена, въпреки че е важно коремните мускули да са добре тренирани, за да се справят с износването.

Запекът, силните напъни могат да се окажат допълнителен фактор при появата на диастаза ректи.

Много е важно мускулите на цялото тазово дъно в унисон с коремните мускули да бъдат подобаващо стегнати и тренирани. Ежедневните упражнения за стягане на малкия таз са важни в много отношения, включително и срещу диастаза ректи.

  • Упражненията с медицинска топка са полезни

Упражненията с медицинска топка оказват благоприятно влияние върху тазовото дъно и коремните мускули. Те помагат и за по-леко раждане, както и за по-скорошно възстановяване след това.

  • Леки коремни преси

Свързани статии

Без да упражнявате сериозен натиск върху коремните мускули, докато сте бременна, можете да ги изпълнявате в изправено състояние. Просто стягайте коремните мускули като се стремите да повдигате пъпа нагоре. След това задръжте за няколко секунди и отпуснете. Повторете упражнението няколко пъти в няколко серии.

  • Може ли да се оправи диастаза ректи?

Най-важното е да дадете време на тялото си да се възстанови от раждането. Не се хвърляйте към тренировки още в самото начало. Когато лекарят ви каже, че можете да започнете, тогава спазвайте указанията. Професионалистите в тази област ще ви помогнат да се насочите към правилните за целта упражнения.

При сериозни разкъсвания упражненията не са достатъчни. Може да се наложи козметична операция за повторно съединяване на разкъсаните коремни стени.

Снимки: iStock

Коментирай