Бременност

Неверни митове за овулацията

Не ги следвайте!

24.05.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овулацията е моментът, в който се смята, че яйцеклетката е най-подходяща и узряла за оплождане. В този период шансовете ви да забременеете са най-големи по правило. Но има и други фактори, които оказват влияние върху това.

По отношение на овулацията съществуват множество широко разпространени митове, които заблуждават много жени. Кои са те и защо не трябва да им се доверявате?

Овулацията настъпва на 14 ден

Ако вярвате на този мит, помислете за това дали е възможно всички жени по света да се радват на точни като швейцарски часовници месечни цикли! Всяка жена има своите индивидуални особености, които малко или много изместват момента на овулацията.

При някои жени тя може да закъснее, при други да настъпи по-рано. Счита се за норма, ако овулацията ви настъпва между 10-ия и 15-ия ден след настъпване на менструалното кървене. Но много фактори изместват този момент – стрес, килограми, хранене, хормонален дисбаланс.

Ако имате синдром на поликистозни яйчници не можете да забременеете

Това е най-големият мит, на който обаче много жени вярват. Синдромът на поликистозните яйчници е сравнително често срещан проблем и ако наистина водеше до такова тотално безплодие, много жени щяха да останат бездетни.

Този синдром възпрепятства в известна степен зачеването, но е напълно възможно да бъде овладян с точните медикаменти. След това дори в много от случаите не се налага асистирано зачеване, а се случва по нормален път.

Обилното вагинално течение говори, че съм в овулация

Факт е, че по време на овулация се увеличава отделянето на вагинални секрети, но този мит може да доведе до сериозни заблуди. Може да помислите, че сте в овулация, а да страдате от някаква инфекция.

На всяко течение трябва да се обръща внимание и да се обмислят добре вероятните причини за него.

Нормално е по време на овулация да се изпитва болка

Според много източници, болка по време на овулация не трябва да има. Ако се появи, то тя по-скоро подсказва за хормонален дисбаланс в яйчниците, отколкото за нормално протичаща овулация.

Снимки: iStock

Коментирай