Бременност

Как да изградите здрава връзка с нероденото си бебе?

Която да подпомогне връзката ви след раждането

30.05.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много майки не успяват да почувстват мигновената и вълшебна връзка с бебето си веднага след като то се роди. В такива моменти нахлуват мисли, че не сте достойни да бъдете майки, че сте лоши и безчувствени хора, че нещо не ви е наред.

Това изобщо не е вярно. Ще се изненадате колко много жени изпитват подобни чувства. Явлението е често срещано и е напълно в реда на нещата, особено след тежки бременности и раждания. На почти всяка жена са ѝ необходими няколко дни, дори седмици, докато се адаптира към грандиозната промяна, настъпила в живота ѝ.

За да се предпазите от подобни терзания, можете да се опитате да изградите връзка с бебето си още преди да се е родило.

Как да направите това?

Пейте му

Песента съпътства човека от древни времена. Тя е начин за изразяване на чувствата, който има силно влияние над психиката. Музиката освен всичко останало е и полезна за бебето, защото то чува и усеща звуковите вълни в корема на майката. Те му помагат да се успокои и да се развива нормално.

Ето защо ще е чудесно, ако пеете от време на време, поклащайки се ритмично. Песента ще ви помогне да се слеете мислено с нероденото си бебе и да свикнете с мисълта за неговото дългоочаквано появяване.

Люлейте го, сякаш вече се е родило

Инстинктивният рефлекс, който майките имат след раждането е да гушнат бебето си и да го люлеят на ръце, за да го успокоят и приспят.

Правете този жест още докато бебето е в корема ви. Обгърнете с ръце корема си и се поклащайте в ритъм. Ще усетите как бебето се успокоява, спира да мърда и сякаш заспива. Няма как този акт на майчинска нежност да не ви успокои психически.

Играйте си с бебето

Това е възможно в последните месеци от бременността, когато бебето се движи активно. Можете да потупвате корема си на различни места като очаквате реакция от страна на бебето.

Така не само изграждате силна връзка с него, но и стимулирате развитието на нервната му система.

Пишете му писма

Изразяването на чувствата на хартия е похват, широко използван в психологията. Воденето на дневник на чувствата и емоциите, описването на любовта върху листовете хартия е чудесен начин да заздравите връзката си с бебето, а и не само това.

Истински ценни ще са тези писма, когато детето порасне и един ден заедно ги прочетете на глас. Мислете за този момент и ще видите как ще започнете да копнеете за него. Страхът и притесненията ще са избледнели!

Свийте гнездото

Един чудесен начин да изградите връзка с бебето си преди появата му е да се постараете да направите дома си приветлив за неговото пристигане. Така и вълнението се покачва, а и желанието ви час по-скоро да зърнете рожбата си нараства.

Подредете бебешката стая, украсете дома, набавете всичко необходимо за бебето. Тези занимания ще повишат настроението ви и ще направят очакването още по-вълнуващо.

Снимки: iStock

Коментирай