Бременност

Факти за фертилността

Когато сте в овулация, обонянието ви се изостря

16.06.2016г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В желанието си да имаме бебе пробваме какви ли не техники и съвети, за които смятаме, че биха подпомогнали зачеването. Знаем ли достатъчно за фертилността? В следващите редове ще ви запознаем с няколко факта за нея.

Жената е най-плодовита преди да настъпи овулацията ѝ.

След като яйцеклетката се отдели, на сперматозоидите им трябват от 12 до 24 часа, за да достигнат до нея и евентуално да я оплодят. Всъщност сперматозоидите могат да останат функционални в продължение на дни. Ето защо е важно да правите секс не само по време на овулация, но дни преди настъпването ѝ.

Тесните панталони са най-големият враг на сперматозоидите.

Тясното бельо и тесните панталони, впити или дори само по-стегнати, до някаква степен са и причина за повишаване на температурата в тестисите. Това може да намали произвеждането на сперматозоиди.

Вашето обоняние се покачва, когато сте в овулация.

Да, следващия път когато започнете да усещате какви ли не миризми, това веднага трябва да ви подскаже, че ако планирате бебе с половинката ви, може би е добре да се отдадете на интимни ласки.

Противозачатъчните хапчета могат и да ви помогнат да забременеете.

Освен че регулират менструацията, те могат да намалят и риска от появата на рак на матката и рак на яйчниците, но също така е и много по-вероятно да забременеете без усложнения, след като сте престанали да ги взимате. Не забравяйте, че тези медикаменти се взимат при нужда и само по лекарско предписание.

Обезмаслените млечни продукти не помагат на зачеването.

Изследователите установили, че една или повече порции пълномаслено мляко и млечни продукти дневно действително намаляват риска от безплодие, докато това не може да се каже за нискомаслените млечни продукти. Те не притежават тези полезни високи нива на хормоните естроген и прогестерон.

Приблизително 85-90% от случаите на безплодие се третират с лекарствена терапия или хирургична намеса. По-малко от 3% се нуждаят от модерни репродуктивни технологии, като инвитро оплождане.

Лубрикантът няма да помогне на семенната течност да достигне по-бързо до яйцеклетката.

Не само това, но има шанс и да ви „предпази“ от забременяване. Повечето лубриканти променят киселинния баланс на вагината. Това може да повлияе на подвижността на сперматозоидите и да намали шанса за зачеване.

Свързани статии

Въздържането от секс за няколко дни не увеличава шанса за зачеване.

Милиони сперматозоиди се произвеждат всеки ден в тестисите. Те се съхраняват в малка торбичка – епидидима, която се намира в горната част на всеки тестис. В действителност въздържането от секс и задържането на спермата може да я направи с по-ниско качество и да попречи на здравите сперматозоиди да достигнат до яйцеклетката. Затова правете секс!

Снимка: istock

Коментирай