Бременност

Промени в гърдите от най-ранна бременност

Какво се случва с гърдите в първите седмици

22.06.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гърдите се променят в ранните етапи на бременността. Често пъти обаче жените не осъзнават тези промени, защото те много приличат на промените по време на предменструалния синдром.

В началото на бременността нивата на хормона естроген се покачват. Той е и причината за промените в гърдите. Отново той е причината за нарастването на гърдите през пубертета. В ранните етапи на бременността разрастването на гърдите и млечните каналчета е необходимо, за да се подготви тялото на майката за кърменето.

Освен това лека-полека гърдите започват да бъдат все по-богато кръвоснабдявани поради същата причина. Не се плашете, ако кръвоносните ви съдове започнат да стават по-видими.

Снимка: iStock

След зачеването гърдите започват да стават все по-подути и твърди. Те сякаш се изпълват с нещо незабележимо, което предизвиква усещане за мравучкане.

Тези промени са най-отявлени около 12-ата седмица и след това. Тогава започват осезаемите промени в ареолата и зърната. Те потъмняват и стават значително по-отчетливи в сравнение с останалата кожа и в сравнение с преди.

Зърната стават по-твърди и се издължават. Тялото се подготвя за кърменето като превръща зърната на гърдите в своеобразни биберони, удобни за сучене.

Не се плашете, ако усетите и повишена чувствителност и дразнимост на зърната. Понякога дори е възможно да изпитвате болка при допир, дори в дрехите. Затова сменете досегашния си сутиен с удобен и памучен. Той ще намали дразнимостта.

Коментирай