Бременност

Кога да направите повторен тест за бременност?

Колко е необходимо да се изчака

27.06.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тестовете за бременност невинаги са точни. Понякога ги употребяваме прекалено рано или не изпълняваме стриктно указанията.

Съмненията в точността на теста ни карат да си направим втори и трети. Но резултатите, които следващите тестове показват стават все по-объркващи. Защо това е така?

Кога трябва да повторите отново теста за бременност?

Препоръчително е да се изчака от няколко дни до една седмица след първоначалния тест за бременност преди да се направи повторен. Това се налага, защото е необходимо време, докато урината се насити с достатъчно човешки хорион гонадотропин – хормон, отделящ се по време на бременността.

За да сте максимално сигурни в точността на теста, не бързайте да го повтаряте веднага.

Снимка: iStock

Жените, които планират бременност и правят опити за зачеване са склонни да си правят тестове сутрин и вечер. Това е излишно предвид скоростта на отделяне на този хормон в урината.

Дайте си малко време и повторете теста след няколко дни. През това време обаче се въздържайте от вредни навици, защото може и да сте заченали.

Консултирайте се с лекар, ако след повече от седмица закъснение на месечния цикъл тестовете за бременност показват отрицателен резултат. Може да се наложи кръвен тест за бременност или изследване с ехограф за по-точно установяване на състоянието.

Коментирай