Бременност

Симптоми и причини за мъртъв плод по време на бременност

Какво може да предизвика смъртта на бебето в утробата и какви са сигналите

29.06.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спонтанният аборт е риск, който почти всяка бременност носи в известна степен. Раждането на мъртво бебе е също не по-малък риск. Понякога това се случва без да бъде очаквано и без особени видими причини.

Никоя жена не би искала да претърпи подобна загуба. Но и невинаги лекарите могат да гарантират, че бебето ви ще оживее до края на бременността и ще се развие нормално. В случаите на мъртъв плод майките невинаги дори усещат, че нещо не е наред с бебето им. Понякога смъртта на плода се установява чак на следващия контролен преглед.

По какво се познава, че бебето е мъртво в утробата?

  • Липсват фетални движения
  • Женската интуиция подсказва, че нещо с бебето не е наред
  • Сънища, подсказващи, че бебето е загинало
  • Липса на сърдечен ритъм на плода при изследване с ултразвук
  • Липса на сърдечен ритъм и при електрокардиограма на майката
  • Липса на сърдечен ритъм и при изследване с Доплер

Снимка: iStock

Причини за спонтанен аборт или мъртъв плод

В много от случаите причината е неизвестна и лекарите не могат да установят какво точно е предизвикало смъртта на плода вътре в матката на майката. В повечето случаи това се дължи на фетални аномалии, които не са дали възможност на бебето да се развива нормално и това е довело до смъртта му.

Дори такива бебета да бъдат родени, често след това имат сериозни здравословни проблеми или дефекти.

Други причини за мъртъв плод преди раждането могат да са инфекции на майката, кръвоизливи, прееклампсия, препятствия в растежа на плода от различно естество.

Проблемите с плацентата също носят голям риск от спонтанен аборт или смърт на плода. Нарушенията в плацентата предизвикват стеснения за кръвообращението, които възпрепятстват достъпа на кислород и хранителни вещества към плода, водещи до неговото увреждане и смърт.

Обикновено след изваждането на мъртвия плод се прави аутопсия и тестове за евентуални генетични причини, които са предизвикали смъртта на бебето.

Коментирай