Бременност

По какво си приличат бременните с малките деца?

Има много точки на пресичане

24.07.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Замисляли ли сте се, че бременните жени са също като малките деца? Бременни дами, не бързайте да се обиждате! Нямаме предвид, че се вдетинявате или че връщате развитието си регресивно назад.

Но изброявайки допирните точки, няма как да не забележим приликата между малките деца и бременните жени. Дали защото в тялото им се развива малък и крехък живот, дали защото все повече мисълта за малкото бебе обзема съзнанието им, но наистина бременните жени могат да бъдат сравнени с малчугани по поведението си.

Всъщност за всичко това си има медицинско обяснение. Промяната в хормоните по време на бременността може да предизвика същински промени и в поведението на жената. Затова не си мислете, че сте полудели – просто сте бременни!

Бременните жени имат нужда от нови дрехи всеки месец

Също както малките деца порастват и променят фигурата си с напредване на годините, бременните жени имат нужда от нови дрехи всеки месец. Напредването на бременността видоизменя много части от тялото им, най-вече корема и талията, което изисква непрекъснато опресняване на гардероба.

Плачат без причина

Хормоните са отново в основата на това на пръв поглед странно явление. Бременните жени са много по-податливи на емоции от останалите. Те са чувствителни и раними. Могат да се разплачат дори от една дума. И не само тъжните моменти ги разплакват, щастието също е в състояние да предизвика сълзи.

Децата по същия начин са винаги готови да ревнат просто ей така.

Бременните жени често забравят

Чудите се какво сте щели да кажете преди малко? Забравили сте какво трябва да правите, а стоите по средата на стаята или пък не помните нито дума от разговора преди малко?

Познато е на почти всички бременни жени. Малките деца също често имат проблеми с паметта. Замислят се, вглеждат се, опитват се да разсъждават. Това е нормално предвид факта, че развитието им е все още в ход.

При бременните жени също има обяснение. Състоянието на неуслужлива памет и концентрация се дължи на изключването на някои от тези функции или по-скоро поставянето им в позиция с по-нисък приоритет.

Това е така, защото тялото на майката в момента има много по-важни грижи, свързани с нарастващия в нея плод. Ето защо по-маловажни според мозъка ни функции биват леко туширани, за да се запази енергия за всичко останало.

Свързани статии

Бременните имат непрекъсната нужда от ходене до тоалетна

Досущ като малките деца, които не могат да стискат и непрекъснато им се пишка, бременните жени имат подобен проблем. Хормоните са отпуснали тъканите в малкия таз, които отговарят за способността за стягане на мускулатурата. А пък нарастващият плод все по-усърдно натиска пикочния мехур.

Имат нужда от похапвания

Малките деца имат огромна нужда от често похапване. Лакомства, хрупкащи глезотии, занимавки – кое дете не ги обожава?!

Бременните мами също обичат да се глезят. Пък и който каже, че няма нужда от похапване за двама ще излъже. Надали има жена, която вече да не е наясно, че храненето за двама е вредно, но пък глезотийките са изкушаващи!

Имат нужда от подремване през деня

Както малките деца, така и бременните жени се изморяват лесно. Една приятна и лека следобедна дрямка си е направо задължителна.

Снимки: iStock

Коментирай