Бременност

Нестандартни методи срещу сутрешно гадене

Как да си помогнете без лекарства по време на бременност?

25.07.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повече от половината бременни жени изпитват неразположения през бременността, свързани със сутрешно гадене. При някои по-тежки случаи гаденето е в трудно поносима форма и продължава почти до края на бременността.

За по-леките неразположения за щастие има ефективни лекове, с които можете да си помогнете. При тежките синдроми на сутрешно гадене се изисква специална лекарска намеса.

Как да си помогнете, ако сте бременна и страдате от сутрешно гадене? Ще ви запознаем с няколко нестандартни начина!

Издърпайте езика си

Ако ви е трудно да го хванете с ръце, използвайте чиста памучна кърпа. С нея хванете езика за върха и го дръпнете леко навън. Не прекалявайте, за да не предизвикате обратния ефект.

Издърпването на езика извън устата по естествен път спира рефлекса на повръщането.

Пъхнете лавандула под носа си

Ако страдате от сутрешно гадене е препоръчително винаги да имате лавандула някъде в близост до себе си. Ако нямате възможност да гледате живо растение у дома, то поне се запасете с етерично масло от лавандула. Поставете го под носа си и вдишайте. Ароматът ще спре позивите за повръщане.

Нещо кисело

Киселите храни и оцетът идват на помощ при сутрешно гадене. Веднага щом усетите позив, хапнете кисела краставичка, парче лимон или малка глътка оцет. Определено този метод облекчава.

Свързани статии

Пуснете си музика и танцувайте леко

Според някои музиката помага при сутрешно гадене. Учените са доказали, че в 90% от случаите на неразположение при бременни музиката успокоява симптомите. Това е така, защото при слушане на приятна музика се прекъсват сигналите, преминаващи от мозъка към червата, които обикновено са в основата на симптомите на гадене и повръщане.

Вода с лимон

Споменахме, че киселите храни помагат в тези случаи. Вода с лимон е най-лесното, което можете да направите. Просто изпийте една чаша. След това е препоръчително дори да изядете лимончето. Можете също така да изстискате сока от половин лимон и да го смесите с водата.

Ако имате възможност най-добрият вариант е да си направите коктейл от вода, лимон, мента и джинджифил. Тази комбинация работи безотказно.

Снимки: iStock

Коментирай