Бременност

Какво е важно за мъжката плодовитост?

Мъжкият фертилитет е в основата на зачеването

29.07.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мъжката плодовитост е от голямо значение. Ако двойката среща затруднение в зачеването обикновено погледът се насочва към жената. Но качеството на спермата на мъжа е не по-малко важно.

Плодовитостта на мъжа до голяма степен зависи от качеството и количеството на сперматозоидите му. Ако те са малко на брой, слабо подвижни и крехки, оплождането би срещнало истински проблем.

Сперматозоиди в такъв вид и състояние не биха могли да извършат успешно оплождане на яйцеклетката.

В много случаи мъжката плодовитост се дължи най-вече на генетични особености и предразположения. Но и начинът на живот е от голямо значение.

Кое подобрява мъжката плодовитост?

Редовните упражнения

Физическата активност играе важна роля в цялостен здравословен план. Тя е важна и тук при проблемите с плодовитостта.

Редовните упражнения играят важна роля за стимулирането на броя сперматозоиди в спермата. Те подобряват и качеството ѝ като увеличават шансовете за зачеване. Мъжете с наднормено тегло трябва да свалят излишните килограми, защото и това пречи на качеството на спермата.

Правилно хранене

Мъжете са по-склонни от жените да се хранят нездравословно. Ето защо при проблем с плодовитостта трябва да се обърне специално внимание на хранителния режим.

Снимка: iStock

Жизненоважните за стимулирането на спермата хранителни вещества не трябва да се пропускат в ежедневния режим, а именно витамини, мастни киселини, цинк, селен, витамин С.

Ролята на всички тези елементи за мъжката плодовитост е голяма.

Пушене

Пушенето е вредно във всички аспекти. При репродуктивни затруднения то е абсолютно забранено.

Ако мъжът пуши по време на зачеването, това може не само да увреди сперматозоидите му, но и бъдещия плод. Същото важи и за алкохола.

Посъветвайте се със специалист

Ако забележите, че имате проблеми с плодовитостта не е препоръчително да разчитате само на гореспоменатите съвети. Трябва задължително да ги комбинирате с мнението на специалист по репродуктивни затруднения.

Лекарите в тази област ще ви консултират и ще получите професионална помощ. Така ще установите дали проблемът ви наистина е дълбок или има решение за него.

Коментирай