Бременност

Как да проследим овулацията според вагиналното течение?

Трикове за разчитане на кода на цервикалната слуз

24.08.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сте готови за бебе вероятно ще се насочите към дните, в които сте в овулация. Повечето жени се фокусират именно към този момент от месечния цикъл. Но той се определя трудно. Ако не измервате специфичните изменения в базалната температура и ако не изчислявате точно дните, в които се предполага, че трябва да сте в овулация, трудно ще уцелите момента.

Моментът на овулацията си личи най-добре по цвета и вида на вагиналното течение. Той е характерен и ако се научите да го разпознавате ще знаете кога точно сте в овулация. 

Вместо да си купувате скъпи тестове за овулация, научете се да разпознавате този процес сами. След като знаете кога сте в овулация шансовете за зачеване ще се увеличат значително. 

Най-добрият ключ към знанието за това кога сте в овулация е цервикалната слуз. Следете изменението ѝ всеки ден. 



За предпочитане е да носите черно бельо. На него най-ярко се откроява тя. Така ще можете да видите и прецените вида на цервикалната слуз. Другият начин е да бръкнете с пръст във вагината и да разгледате секрета. 

Има 4 фази на разделяне на цервикалната слуз: плодородна, силно плодородна, неплодородна и по-малко плодородна. 

Фаза 1 – плодородна слуз

Тя е водниста и протича няколко дни след края на менструалния цикъл. Иначе през тези дни при повечето жени се наблюдава напълно сух период, в който няма никакво вагинално течение. 

Появи ли се воднистото течение, значи е време да започнете първите опити. 

Фаза 2 – силно плодородна

Силно плодородната фаза на овулацията се характеризира с цервикална слуз, подобна на яйчен белтък. Тя е по-слузеста, разтеглива и леко мътна на цвят. Наблюдава се около 11 до 13 ден от началото на цикъла. 

Това белтъкоподобно вещество спомага на сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката и да я оплодят. 

Фаза 3 – неплодородна 

Неплодородната фаза на овулацията се разпознава по това, че изпусканата слуз е подобна на сметана. Тя може да е полупрозрачна или кремообразна на цвят. При някои жени дори е бяла. Причината за това са покачващите се нива на прогестерона, а това не е благоприятна среда за сперматозоидите. 

Фаза 4 – малко плодородна

Малко плодородната фаза на овулацията е придружена от лепкава и мътна цервикална слуз. Шансовете ви за зачеване тогава не са особено големи, но не е и чак толкова невъзможно. Ето защо не спирайте с опитите дори тогава. 

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време