Бременност

Топ храните за подобряване на плодовитостта

Как да подготвим организма за зачеване?

25.08.2016г. / 15 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опитите за зачеване са много по-ефективни, когато се храним с точните продукти. Някои храни имат пряко отношение към повишаването на плодовитостта. Те ще ви помогнат не само да подобрите здравословното си състояние, но и да се сдобиете по-бързо с желаната рожба. 

Кои са 5-те най-важни за стимулиране на плодовитостта храни?

Слънчогледово семе

Слънчогледовото семе е истинска суперхрана. То е препълнено с полезни вещества. Протеините в тези семки са много важни както за стимулиране на женската плодовитост, така и на мъжката. Богати са на цинк, който пък е важен за правилното делене на клетките. 

Сьомга

Сьомгата е една от най-полезните риби. Тя е основно съставена от полезни омега-3 мастни киселини, участващи в изграждането и деленето на клетките. Те потискат възпаленията в тъканите и негативния отговор на имунната система, които са честа причина за спонтанни аборти. 



Червено месо

Много хора не са почитатели на червеното месо, защото смятат, че то води до повишен холестерол и сърдечносъдови заболявания. Всичко обаче е в количеството. Ако злоупотребявате с червеното месо, а и с която и да е друга храна, рисковете за здравето са ви в кърпа вързани. 

Иначе червеното месо е много богато на желязо. То е нужно на тялото на бременната жена, за да има енергия за изхранването и износването на нарастващия плод. 

Желязото е пряко свързано с нивата на хемоглобин в кръвта. Знаем, че този протеин отговаря за преноса на кислород към клетките и тъканите, съответно към плода. Ето защо не трябва да се допускат ниски нива на желязо по време на бременност, въпреки че анемията е често срещан проблем при много бременни. 

Кафяв ориз

Кафявият ориз е много важен в превенцията на гестационен диабет. Той намалява нивата на кръвната захар и инсулина. Поддържането на здравословни нива на тези два компонента е от огромно значение за плодовитостта и по-лесното зачеване. 

Нарушенията в баланса на кръвната захар може да повлияе негативно и на менструалния цикъл и овулацията. 

Кафявият ориз съдържа в обвивката си и фолиева киселина, която е изключително важна за бременните жени и тези, които планират зачеване. Фолиевата киселина допринася за нормалното развитие на невралната тръба на плода. 

Свързани статии

Броколи

Тъмнозелените листни зеленчуци са друга важна храна за добър фертилитет. Броколите трябва да присъстват на трапезата ви възможно най-често, ако искате да повишите плодовитостта. 

Те са богати на растителни вещества, подобряващи хормоналния баланс в тялото. Това е от голямо значение за жените, искащи да забременеят. Броколите съдържат още завидни количества магнезий, който допринася за подобряване на шансовете за зачеване. 

Снимки: istock

Коментирай