Бременност

Как да намалите болките в гърба през бременността?

Една от най-често срещаните болки е в гърба

27.08.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повече от половината бременни жени страдат от болки в гърба по време на бременността. Това е един от най-често срещаните проблеми, превръщащ се в истинско изпитание през 9-те месеца. 

Болките се причиняват от много фактори като най-големият сред тях е нарастващият плод. Наднорменото тегло на майката оказва не по-малко влияние. Цялото това тегло сумарно се стоварва върху скелета и най-вече гръбнака. Ето така възникват болките. 

Не неглижирайте сигналите

Не мислете, че щом болките в гърба са нещо нормално не трябва да им обръщате внимание. Всяка нова болка заслужава да бъде обстойно прегледана, за да се реши притеснителна ли е или няма проблем за майката и бебето.



Опитайте се да намалите болката

Тъй като по време на бременността пиенето на лекарства трябва да е абсолютно минимизирано и само в краен случай, трябва да се справите с натурални средства и техники. 

Плувайте, стойте изправени, почивайте си достатъчно, носете удобни обувки и дрехи, поддържайте мускулите във форма – всичко това може да облекчи болките в гъбра.

Бъдете внимателни какво вдигате

Тежестите са най-големият враг на гръбнака. Представете си вашето тегло, килограмите, натрупани през бременността, теглото на нарастващото бебе плюс тежкото нещо, което в момента вдигате! Всичко това е за сметка на гръбнака!

Не усуквайте гръбнака 

Усукването на гръбнака е много рисковано. То може да предизвика още по-големи болки и дори дискови хернии. Усукването застрашава и плода, тъй като може да създаде условия за нараняване на бебето, както и вътрешните ви органи. 

Поддържайте здравословен режим

Следенето на оптималното тегло е много важно през бременността. Ако се опазите от прекомерно напълняване, гърбът ви ще ви е много благодарен. Ще си спестите и други здравословни проблеми. 

Хранете се правилно, спортувайте умерено или просто се движете повече. 

Снимка: istock

Коментирай