Бременност

5 неща, които да знаете за тестовете за бременност

Най-важното – не се доверявайте прекалено

26.09.2016г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тестовете за бременност идват на помощ, когато е налице въпросът „бременна ли съм или не“. Преди да отидете на лекар първото нещо, което ще направите е да изтичате до аптеката и да се осведомите за състоянието си чрез тест за бременност.

Какво трябва да знаете за тестовете за бременност?

Скъпите тестове не са по-точни от по-евтините

Много жени правят грешката да хвърлят маса пари за скъпи тестове за бременност, надявайки се, че това ще им даде по-голяма точност. Най-реални сведения за състоянието ви ще ви даде вашият лекар. Дотогава се доверете на който и да е тест и не се хвърляйте презглава да плащате луди пари за търговски марки.

Времето, в което правите теста има значение

Има голямо значение кога точно ще направите теста за бременност. Препоръчително е да го направите рано сутрин с първата урина. Тогава концентрацията на ЧХГ (човешки хорингонадотропин) – хормонът, който се отделя след зачеване, е по-висока. Ето защо не трябва да бързате да правите теста веднага щом го купите.

Подгответе се за грешни резултати

Не бързайте да се шашкате, ако получите неочакван или нежелан резултат. Възможно е да видите положителен резултат, но не е задължително това да е вярно. Имайте предвид, че тестовете за бременност са около 97-99% верни. Има вероятност да попаднете в тези 2-3 процента, които имат лошия късмет тестът им да не е верен.

Затова просто го повторете. Има възможност тестът да е повреден, дефектен или пък вие да не сте изпълнили точно указанията.

Свързани статии

Същото важи и за отрицателните тестове

Повечето жени си отдъхват, когато видят отрицателен резултат. Много рядко някоя жена повтаря тест при отрицателен резултат. Това, дами, не означава, че категорично не сте бременна. Има риск реалността да се окаже съвсем друга. Опитайте с втори тест за всеки случай или отидете на лекар.

Понякога хормоните, отделящи се след зачеване, не се отделят веднага или не са в толкова голяма концентрация в урината. Ето защо тестът може да не ги засече.

Тестът не може да определи пола на бебето

Някои жени си мислят, че тестовете за бременност могат да определят пола на бебето им. Е, не могат. Концентрацията на ЧХГ не се променя в зависимост от това дали сте заченали с момиче или с момче.

Снимка: iStock

Коментирай