Бременност

Колко вода трябва да пие бременната жена?

Добрата хидратация е важна

19.10.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приемът на течности е особено важен за организма. По време на бременността следенето на оптималната хидратация на тялото е от съществено значение за здравето на майката и развиващия се плод.

За нормално се счита приемането на около 1 литър и половина – 2 литра вода на ден. Но по време на бременност се налага известно увеличаване на течностите. Това е необходимо заради повишеното количество кръв в тялото на майката, нужно за изхранването на плода с хранителни вещества и кислород.

За да се улесни този процес е необходим прием от около 2 литра и 300 мл вода. В това количество могат да влязат и плодови, зеленчукови сокове, прясно мляко, чайове.

Важно е бременните жени да знаят обаче, че не трябва да пият само сокове и подсладен чай, защото така увеличават излишно приема на празни калории, пък и жаждата им няма да бъде утолена.

Приемът на течности се допълва и от консумация на сочни плодове и зеленчуци, както и на полутечни храни като киселото мляко. Не е препоръчително да се превишава ежедневният прием на течности, за да не се застраши електролитният баланс.

Приемът на течности трябва да се съобрази също така с това дали изпълнявате някаква физическа активност или не. Ако последните месеци от бременността ви протичат по време на летните горещини, приемът вероятно трябва да се увеличи, за да се балансира изгубената вода с отделянето на пот.

Специалистите съветват винаги да се вслушваме в тялото си. Да обръщаме внимание на това какво то се опитва да ни каже и да взимаме нужните мерки. Ето защо ако сте жадни – не отлагайте, а изпийте една чаша вода или плодов сок. Не изтезавайте тялото си, когато то иска да се хидратира, независимо какво ви нашепва пикочният ви мехур, (а знаем, че той е особено потиснат по време на бременността)!

Снимки: iStock

Коментирай