Бременност

Защо е нужен масажът на перинеума преди раждане?

Той предотвратява разкъсванията

02.11.2016г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разкъсването на перинеума е сравнително често срещано усложнение при естествено раждане. То е болезнено, създава силен дискомфорт и се налагат корекции с шевове, за да зарасне раната. При някои жени се получават усложнения и затруднения в зарастването.

Къде е перинеумът?

Перинеумът представлява областта точно между вагината и ануса. Състои се от меки тъкани и кожа, които са много деликатни. При по-трудно раждане се случват разкъсвания или се налага хирургически разрез (епизиотомия), който да помогне бебето да излезе по-лесно или да предотврати по-дълбоки разкъсвания.

Как можете да предотвратите разкъсване на перинеума?

Масажите са един от най-ефикасните методи за превенция на разкъсването на перинеума при раждане.

Масажирането с етерични масла подобрява еластичността на тъканите и прави кожата по-разтегателна при силно напрежение. Нежното третиране на кожата в този участък допринася и за по-бързото възстановяване след раждането.

Снимка: iStock

Как да си правите масаж на перинеума?

Преди всичко намерете удобна за вас поза, в която лесно да достъпвате перинеума. Най-подходящо е да направите масажа в банята с повдигнат крак върху стол или ваната. Другият вариант е да клекнете, но в напреднала бременност тази поза не е особено удобна.

Намажете пръстите си с етерично масло по избор или за предпочитане с кокосово масло, тъй като е хипоалергично и изключително полезно. След това внимателно започнете да масажирате с кръгови движения перинеума. Продължителността на масажа трябва да е около 4-5 минути.

Задължително е преди това да измиете щателно ръцете си, за да не си привнесете някаква инфекция. Измийте също и гениталиите и ануса старателно с мек сапун.

Ако изпитвате затруднения с достигането до тази зона, интимният ви партньор може да прави масажите вместо вас, стига и двамата да сте съгласни с тази идея.

Правете масажа всеки ден в продължение на няколко седмици преди раждането.

Коментирай