Бременност

Всичко за бременните жени

„Аз съм бременна. Всичко за бъдещата майка“– Мари-Клод Дьолае

23.01.2017г. / 09 29ч.
Аз жената
Корица: издателство "Слънце"

Корица: издателство "Слънце"

В тази книга са проследени седмица по седмица промените, които настъпват в тялото и психиката на бременната жена. В нея са включени всички основни съвети за по-добро здраве, интимност, спорт и подготовка за раждането.

В този пътеводител ще научите още:

  • как протича развитието на вашето бебе седмица след седмица – ръст, тегло, развитие на органите;
  • за трансформациите, през които ще преминете – промените във вашето тяло и емоции, дребни неразположения;
  • за всички предпазни мерки, които е препоръчително да си осигурите, за да се насладите на тези девет месеца бременност;
  • полезна информация за необходимите медицински прегледи, както и отговори на всички административни въпроси – регистрация на новороденото бебе, издаване на акт за раждане и други документи.

Книгата съдържа и 100 отговора на въпросите, които най-често си задават бъдещите майки за:

различните ехографски прегледи, рисковете на околната среда, видове упойки и ползите от тях, усложнения при бременност, отношенията в семейството и ролята на бащата, следродилна депресия, кърмене и др.

Консултант на обновеното и допълнено издание е проф. Боряна Слънчева, завеждащ клиниката по неонатология в „Майчин дом“.

Специален раздел на книгата ще ви информира за полагаемия отпуск по майчинство, какви са семейните добавки и осигуровки, според българското законодателство.

За авторката

Мари-Клод Дьолае е преподавател в Университета Пиер и Мария Кюри в Париж. Работи в областта на генетиката и клетъчната биология. Автор е на множество научни публикации и книги, посветени на жените, бременността и майчинството. „Аз съм бременна. Всичко за бъдещата майка“ е получила и награда от Френската медицинска академия.

Откъс

Седма седмица на бременността

Девета гестационна седмица Вашето бебе е обхванато от трудов ентусиазъм! Развива се с невероятна скорост. От миналата седмица досега е станало двойно по-дълго! Все още ви се гади и понякога не се чувствате добре. Хранете се правилно, за да помогнете на бъдещото бебе да се развива и да расте здраво.

Бъдещото бебе
Дълго е между 17 и 22 мм. Все още много по-обемиста от тялото му, огромната глава вече се крепи на оформилия се врат, но продължава да е приведена към гърдите. Тялото обаче не е толкова свито. На обратния на главата край опашката започва да закърнява.
Крайниците не спират да растат. Вече знаем, че още от самото начало горните крайници изпреварват растежа на долните, че ръцете могат да се свиват в лактите и леко да се движат в китките. Вкостяването им е на етап първичен хрущял. Мускулите постепенно се оформят. Обособяват се пръстите на ръцете и краката.
Моделирането на лицето продължава. Очите се доближават едно към друго, клепачите и носните кухини се очертават, а челюстите заякват. Появява се и устната, покриваща горната челюст. Зъбните пъпки се нареждат в челюстите.
Първичният мозък е пуснал две продължения, които стигат до очните зачатъци. Те се разтварят като венчелистчета, за да образуват ретината на очите. Кожата им отпред се удебелява, като същевременно се избистря, за да се превърне в увеличителната леща, наречена кристалин, който от своя страна извиква на живот роговицата. Ето как зрителният нерв окончателно се оформя и вашето бебе би могло да вижда!

* * *

Останалите органи продължават да се оформят и да растат, докато стигнат етапа, в който ще могат да функционират. Органите са в състояние да изпреварят в растежа си кухините, в които се разполагат. Такъв е случаят с черния дроб и сърцето, които силно издуват гръдния кош. Същото се отнася и за червата, чиито извивки много бързо се удължават, излизат от много тясната коремна кухина и временно се завиват в пъпната връв.

Вашето бебе не мирува!
Чудото най-сетне стана: вашето бебе промърда!
Върти се около себе си като истински акробат. Движенията му са чисто рефлекторни, защото до мускулите все още не достигат сигнали от мозъка.
Тези движения се извършват много дълбоко вътре във вас и за съжаление вие не ги усещате – не сте в състояние да ги почувствате. Но така или иначе, те съществуват и ехографията ги регистрира. Едва в четвъртия месец ще почувствате как бебето се движи. Имайте още малко търпение! \

* * *

Хранете се здравословно и балансирано
От момента на зачеването си вашето бебе е пораснало удивително бързо. Всяка седмица почти е удвоявало ръста си. Бързото развитие на клетките, което обуславя изграждането на тъканите и органите му, предполага, че бъдещото дете разполага с всички необходими за растежа си хранителни вещества, които достигат до клетките чрез кръвта му. Тъй като не се изхранва само от вашата кръв, то си взема от вас и онова, което му е необходимо. Ето защо вашият режим на хранене е толкова важен за зародиша.
Не става дума, както едно време се смяташе, да ядете за двама, а по-скоро да се храните правилно и разумно, за да може и вашият, и неговият организъм да получават всичко, от което се нуждаят. Затова не прескачайте никое хранене. Консумирайте здравословни и лесносмилаеми продукти. Следете дали внасяте в организма си достатъчно калории, микроелементи и витамини. Това са само няколко прости, но съществени правила, които трябва задължително да спазвате.
Доколкото е възможно, яжте биопродукти, особено що се отнася до плодовете и зеленчуците. Остатъците от пестициди са много вредни както за бебето, така и за вас. Дори и да белите плодовете и зеленчуците, в тях пак остават следи от пестициди.

Пийте повече течности!
През бременността кръвната ви маса се увеличава, бъбреците ви филтрират повече, защото освен вашите отпадъци организмът ви трябва да елиминира и отпадъците на бебето. Поради тази причина трябва да пиете дневно от литър и половина до два литра течности.
Пред другите течности предпочитайте водата. Пийте и мляко, което се смята за храна и е част от дневната ви хранителна дажба. Както и плодови сокове, приготвени от пресни плодове – заради витамините.
Ограничете кафето и чая и изобщо не консумирайте алкохол.
Основните хранителни вещества са глюкозиди-те (захарите), липидите (мазнините) и протеините, от които произлизат аминокиселините – основните градивни материали на живата материя.
За да работи добре човешкият организъм, всички тези елементи трябва да се съчетаят в определени пропорции. Това е основата на правилния хранителен режим.

* * *

За бременната жена със средна физическа активност 100 калории балансирано хранене трябва да съдържат:
15-20 калории, получени от протеини;
30-35 калории, получени от липиди;
50-55 калории, получени от въглехидрати.
Когато бременната изразходва 2500 калории на ден, което означава, че физическата активност не е от най-високите, 100 калории балансирано хранене трябва да съдържат:
80-90 г протеини;
80 г липиди;
300 г въглехидрати.
Всяко движение или усилие се извършва благодарение на калориите, които ни доставя храната. Колкото по-уморителна е работата, която вършим, толкова повече калории изразходваме. Обратното, ако поемаме повече храна, отколкото са енергетичните потребности на организма ни, свръхкало-риите се превръщат в тлъстини.
Организмът на бъдещата майка работи повече и се нуждае от повече калории, но без да се стига до крайности.
Ако сте средно активна жена, всекидневната ви калорична норма е около 2000. В началото на бременността се нуждаете от 2200 2500 калории дневно.

Специфични потребности
Съществуват, естествено, някои изключения, при които калориите остават почти същите, но съобразно нуждите трябва да бъдат много точно балансирани:
Ако сте под 20 години, т. е. ако още не сте престанали да растете, дневната ви норма от калории трябва да включва повече калций.
Ако работите тежък физически труд, дневната ви норма трябва да включва повече протеини.
Ако сте раждали много пъти или очаквате близнаци, през втората половина от бременността трябва да увеличите всекидневно приеманите калории, като поемате много повече протеини.

Правилно хранене
Правилното хранене не означава единствено да приемате нужните калории, главното е да сте наясно с произхода им. Нужно е да има баланс между всички хранителни вещества, защото освен калории, те доставят елементите, нужни за поддържането на организма в добра форма (какъвто е случаят с вас) и растежа (какъвто е случаят с вашето бъдещо бебе). Това означава, че трябва редовно да приемате храни, богати на протеини, мазнини, въглехидрати, както и на витамини и минерални соли. В противен случай рискувате сериозно да навредите на организма си, което ще има тежки последици и за вас, и за бъдещото бебе.

Протеини (белтъчини)
Те изграждат и възобновяват всички тъкани, което обяснява колко важно място заемат в хранителния ви режим.
През първия месец бъдещото бебе консумира общо 9 г протеини, през третия месец по 9 г седмично, а към края на бременността по 9 г дневно.
Протеини от животински произход съдържат месото, рибата, яйцата, млякото и млечните продукти. Може да се каже, че 2 яйца се равняват на 100-грамова пържола.
Протеини от растителен произход има в житните продукти (ориз, макарони, хляб), в сухите зеленчуци (леща, боб, грах) и в маслодайните култури (орехи, лешници, бадеми).
Необходимо е да се спазва балансът между протеините от животински и от растителен произход.

Липиди (мазнини)
Подобно на въглехидратите и липидите (мазнините) са източник на енергия, но са и градивен материал за органите. Особено важни са за изграждането на нервната система. В дневната хранителна дажба обаче не трябва калориите от тях да са повече от 30.
Животински мазнини съдържат месото, тлъстите риби, яйченият жълтък, млякото, както и месните продукти от рода на колбасите, маслото и маргарина.
Растителни мазнини има в растителните масла и в плодовете – фъстъци, орехи, лешници и бадеми.
Не прекалявайте с животинските мазнини. Яжте ги сурови, тъй като са по-лесно смилаеми във вид на мляко, масло, сирене.

Въглехидрати
Въглехидратите са основните носители на енергия. Има ги в естествено състояние в захарта, меда, конфитюрите, макароните и юфката, ориза, в сухите плодове и зеленчуци и в пресните плодове.
Ако сте склонна към напълняване, намалете въглехидратите с изключение на пресните плодове, които са богати на витамини. За сметка на протеините намалете и мазнините, които играят важна роля в изграждането на организма. За правилното му функциониране освен тези основни хранителни вещества са необходими и минерални соли и витамини, които са в естествено състояние и в достатъчно количество, когато човек се храни разнообразно.

Витамини
Сложните химични молекули, наричани витамини, задействат биохимичните реакции, необходими за изграждането на живата материя, както и за доброто функциониране на целия организъм. Готвенето на пара например ги запазва в максимална степен. Не изхвърляйте водата, в която зеленчуците са врели, защото в нея има много витамини.

ВНИМАНИЕ!
Фолиева киселина. Преди зачеването и по време на цялата бременност ролята на витамин В9, или т. нар. фолиева киселина, е от съществено значение. Затова яжте, без да се ограничавате, салати, листни зеленчуци, леща. Не бива да преварявате зеленчуците, защото точно това разрушава фолиевата киселина.
Нужда от желязо. За да създаде собствени кръвни клетки, бебето, чийто организъм се изгражда, се нуждае от значително количество желязо. Ако майката не приема достатъчно желязо с храната, то ще черпи от запасите ѝ. Резултатът за нея ще бъде появата на анемия.

На книжния пазар от 19 януари 2017 г.
Превод: Любов Драганова
Обем: 480 стр.
Издателство: „Слънце“
ISBN: 978-954-742-232-2
Корична цена: 16 лв.

Прочетете още:

Коментирай