Бременност

Как по-лесно да преодолеем родилните мъки?

Няколко техники за по-лесно понасяне на болките преди раждане

24.01.2017г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди да започне същинското раждане, родилните мъки могат да продължат с часове. Те са силни, за някои жени дори непоносими. Как да ги направите по-лесни за понасяне, докато дойде време за раждането?

Не спирайте да се движите

Движението е естествен начин на тялото да влияе върху болката. Спазмите в мускулите, изгарящата болка могат да се повлияят положително от непрекъснатото движение. Ако сте в състояние да ходите – правете го. Ако не можете да ходите, то поне не спирайте да мърдате крайниците си и торса си в седнало или легнало положение.

При движение в мускулите се освобождават ендорфини, които действат успокояващо.

Повлияйте върху сетивата си

Стимулирането на сетивата помага за отвличане от състоянието. Музика, светлини, лек масаж, звуци – всичко това може да направи болките ви по-поносими.

Танцувайте

Не танц в буквалния смисъл, но с тялото си можете да наподобявате извивките, които човек прави, докато танцува. Можете дори да клякате периодично. Раждането е естествен процес, който реално наподобява танца, защото кара тялото да се извива и движи, изтласквайки плода. Така можете не само да ускорите процеса, но и да направите болките по-малко ужасяващи.

Водата помага

Водата е един от най-добрите естествени методи за успокояване на болката във всичките ѝ аспекти. Много жени споделят, че потапянето в басейн по време на родилните мъки е намалило трудността в понасянето им. Някои дори раждат в басейн.

Яжте фурми

Някои дули съветват клиентките си да хапват по няколко фурми всеки ден в продължение на месец преди раждането. Те вярват, че този метод има ефект, тъй като във фурмите се съдържат естествени болкоуспокояващи съединения. Дори да не помогне – нищо не пречи поне да опитате.

Свързани статии

Създайте си комфорт

Пространство, нежност, топлота, удобство – тялото има нужда от всичко това, когато се тресе от трансформация. Тревожността и високите нива на адреналин предизвикват по-голяма чувствителност към болката, а комфортът я прави по-лесно поносима.

Хидратирайте се

Поддържането на добра хидратация помага много в раждането. Пийте често много течности и изпразвайте пикочния си мехур веднага, щом усетите нужда. Не спирайте този кръговрат на водата, докато трае целия предродилен процес. Добрата хидратация помага на организма да се справи с болката и промените в него.

Охлаждайте болката

За да направите болката по-поносима може да използвате платнени торбички с лед, които да налагате на гърба, около врата, на челото си, както и около кръста, но с повишено внимание, разбира се. Охлаждането помага за преодоляване на изгарящата и разпъваща болка по време на предродилните мъки.

Снимки: iStock

Коментирай