Бременност

Как се променя месечният цикъл след раждането

Кога цикълът се връща към нормалния си ритъм

08.02.2017г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Месечният цикъл след раждането се променя или поне търпи известни промени веднага след възстановяването си. Жените трябва да имат това предвид и да следят за нормалното протичане на тези процеси.

След раждането тялото се променя, хормоните започват да се връщат към предишния си баланс, а матката търпи период на възстановяване. Всички тези фактори оказват влияние върху менструалния цикъл и той в повечето случаи се променя в първите седмици след раждането.

От първа до шеста седмица

През най-ранния период след раждането цикълът може и да не се появи веднага. През първите седмици матката все още заздравява и се възстановява след раждането, което предполага наличие на кървене. Не го бъркайте с цикъл, защото не е.

Мислете за матката като за кървяща рана, която заздравява бавно. На тялото ви му е необходимо малко повече време, за да се „излекува“. Възможни са спорадични зацапвания през първите шест седмици. Ако кървенето не намалява или има необичаен вид, цвят и мирис, веднага отидете на лекар.

От шеста до осма седмица

След шестата седмица се счита, че месечният ви цикъл трябва да се появи. Възможно е още веднага той да си е същият като преди, но е възможно да търпи известни промени. Той може да е по-слаб, по-силен, по-обилен, по-оскъден, по-болезнен или обратното.

Вследствие на промените в хормоните и тялото ви след раждането, особено ако кърмите, цикълът ви ще е по-различен отколкото преди и това не трябва да ви стряска. След осмата седмица се счита, че дори можете да възстановите сексуалния си живот и контрола на раждаемостта, ако сте взимали противозачатъчни таблетки, стига лекарят ви изрично да ви е дал зелена светлина.

Свързани статии

От осма до двадесет и четвърта седмица

Един от най-солидните фактори, които могат да забавят нормализирането на месечния цикъл е кърменето. Отговорен за това е пролактинът – хормон, който е отговорен за производството на кърма и потискането на овулацията. Това може допълнително да предизвика изменения в месечния цикъл, които с времето би трябвало да отшумят, особено след спирането на кърменето.

Въпреки това, някои промени в менструацията остават трайни. Но така или иначе, месечният цикъл на жените се променя с течение на годините. Важно е да се следи за резки, необосновани и патологични промени, които само лекар може да оцени адекватно.

Снимка: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати