Здраве и красота

Как увреждаме сами бъбреците си?

Най-вредните навици, които предизвикват бъбречни проблеми

07.09.2020г. / 09 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са жизненоважни органи, без които човек не може да живее. Те отговарят за съществени функции в организма. Бъбречните увреждания и заболявания водят до силно влошено здравословно състояние, а в някои тежки случаи и до смърт.

Понякога увреждаме бъбреците си без да осъзнаваме. Кои са ежедневните навици, които най-много съсипват здравето на тези важни органи?

Не пиете достатъчно вода

Хидратирането е от огромно значение за тялото и в частност за бъбреците. Те филтрират токсините от кръвта, както и редица отпадъчни материали. Ако в организма няма достатъчно вода, тези процеси биват силно възпрепятствани.

Прекалявате със солта

Солта е един от най-големите врагове на бъбреците. Тя предизвиква повишаване на кръвното налягане, което директно рефлектира върху работата на бъбреците.

Стискате урината

Огромна грешка е да стискате, когато ви се ходи до тоалетна. Това връщане на урината предизвиква връщане на голяма част от отпадния материал обратно към бъбреците, което ако се случва системно предизвиква сериозни инфекции и заболявания.

Злоупотребявате и със захарта

Захарта може да предизвика не само диабет. Тя е враг и на бъбреците. Злоупотребата със захарните изделия, десертите и сладкишите, особено купешките, може да предизвика поява на белтък в урината, което е ранен признак на бъбречно заболяване.

Снимка: iStock

Имате дефицит на витамини и минерали

Системната липса на витамини и минерали в дългосрочен план води до бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците и други проблеми.

Свързани статии

Прекалявате с животинските протеини

Добре е да се приемат животински протеини, защото са незаменими, колкото и растителни протеини да има. Но е важно да не се прекалява с количеството, защото това може да увреди системно бъбреците.

Недоспиване

Липсата на сън и хроничното недоспиване увреждат не само нервната система. Те влияят негативно на всички процеси в тялото, включително на бъбречната функция.

Злоупотребявате с кафето

Всяка злоупотреба е вредна. Дори да става дума за иначе полезна храна, каквато са плодовете и зеленчуците, отново дозата е най-големият фактор. Ако пиете прекалено много кафета, вредите на бъбреците си, тъй като кофеинът е диуретик.

Консумирате повече алкохол

Понякога дори не само злоупотребата с алкохол е вредна за бъбреците. При някои хора дори малките дози алкохол всеки ден оказват негативно влияние. Алкохолът подлага на стрес бъбреците и черния дроб, които трябва да го филтрират от кръвта.

Коментирай