Бременност

Какво никога да не казвате на жена, бременна с трето дете

Защото може да я обидите

20.02.2017г. / 11 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Многодетните майки за някои са интересен феномен в нашето общество. Незнайно защо, много хора се дивят на семейства с повече от 2 деца. Някои казват браво, други пък коментират злобливо, трети демонстрират съчувствие сякаш да имаш повече от 2 деца е наказание.

А иначе хората сме създадени да раждаме доста повече от 1-2 деца в живота си. Но модерното общество, затрудненията в отглеждането, финансовите обстоятелства, кариерата и други фактори са свели отглеждането на деца до известен минимум. Разбира се, от значение е и къде живеем.

Някои коментари и въпроси виха могли да обидят жена, бременна с трето дете (или с поредно). А хората са склонни да кажат какви ли не глупости без да се замислят.

Кои са най-безумните реплики, които никога да не отправяте към жена, бременна с трето или поредно дете?

„Забрави ли за всичките безсънни нощи преди това?!“

Този въпрос можете да го чуете най-вече от някоя приятелка, за която най-ужасното нещо е, че не е спала. Е, да, повечето майки, да не кажем всички, имат безсънни нощи. Но в името на бъдещото щастие, което децата дават, безсънните нощи не изглеждат като причина да се откажем от поредната бременност, нали? 

„Ще им запомниш ли имената?“

Може да ви се стори странно, но някои хора реагират така уж на майтап. С този въпрос можете единствено да обидите и огорчите майка, бременна с поредното си дете, вместо да я поздравите за смелостта ѝ да роди още едно дете.

Снимка: iStock

„Сигурно вече си крайно изтощена“

Да, бременността е труден период. Да, да си бременна и да тичаш непрекъснато след другите си деца, които тепърва растат и имат нужда от грижа и внимание, не е никак лесно, дори изтощително.

Да, да си с подути глезени, торбички под очите, горещи вълни и бушуващи хормони за пореден път е истинско предизвикателство и вместо да изразявате подобно псевдосъчувствие към бременната жена с поредно дете, можете да я насърчите и похвалите.

„Не сте ли чували за контрацептиви?“

Това изречение би могло ужасно да обиди бъдещите родители, защото невинаги става дума за нежелана бременност или бременност по грешка. Как може да ви хрумне, че задължително многодетните родители са такива поради грешка или неизползване на контрацептиви? Случаите са толкова различни, колкото са и семействата.

„Умишлено ли забременя?“

Това е другият абсурден вариант на по-горното изречение. Вместо да се изказвате неподготвени и най-вече по оскърбително неуместен начин, кажете единствено „Поздравления“ Това е най-адекватната реплика, която бихте могли да пророните.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Много странен материал. Е, тогава ще попитам знае ли кой е бащата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар