Бременност

На какво се учи бебето, докато е в корема?

Как да се справя със стреса

24.04.2017г. / 13 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Светът на бебетата е невероятен, изпълнен с много тайни, които учените все още се опитват да разгадаят. По време на своето развитие бебето се усмихва, реагира на ярка светлина, смуче пръстчето си, хълца. Изумително! Но какво още научава, докато е в утробата?

Как се диша

Докато зародишът всъщност не диша в утробата, той трябва да се подготви за поемането на първата глътка въздух. По време на бременността майката осигурява на бебето кислород чрез пъпната връв. В 9-ата гестационна седмица, бебето ви вече практикува подобни на дишане движения.

И до края на бременността, от време на време ще вдишва и издишва околоплодна течност, за да може да бъде в състояние и да поеме първата глътка въздух. Невероятно, но тялото на мама играе огромна роля в развитието на белите дробове на бебето.

Какво е шум

Матката не е точно най-тихото място за развиващото се бебе. То чува как бие сърцето ви, къркоренето на червата ви, хълцането ви, вашия глас. Също така бебетата чуват и шума на външната за тях среда, като шум от телевизор, музика, кучешки лай, гласове, гласа на вашия партньор.

Около 20-ата гестационна седмица бебетата започват да развиват усет за изслушване, към 27-ата седмица започват да реагират на звуците и вибрациите, които се предават чрез утробата. Това може да звучи като че там вътре е едно доста шумно място, но за мъниците звуците от околната среда често действат успокояващо.

Нещо повече, бебетата често помнят звуците, които са чували в утробата на мама.

Учат език

Бебетата са много по-умни, отколкото предполагате. Те не само могат да разпознават гласа на мама и тати, да филтрират шума, но започват да учат езика още докато са в утробата на майка си.

В действителност, учените предполагат, че двуезичието започва в утробата. Ако майката ползва два езика често, новороденото показва еднакъв интерес към тях.

Как да реагират на стрес

Стресът се усеща не само от възрастните индивиди, но и от бебетата, още докато са в утробата на майката. Изследванията показват, че нивата на стрес могат да бъдат „прехвърлени“ към бебето и да действат като негативни стимули. Не забравяйте, че по време на стрес се секретират големи количества от хормона на стреса – кортизол.

Свързани статии

Бебетата усещат тези биологични промени и така се налага постоянно да се справят с тях. Някои изследвания предполагат, че високите нива на стрес могат да повлияят на темперамента на бебето и неговото развитие, след като се роди.

Плачат

Бебетата ядат, спят, но и плачат доста. Вярвате или не, но те плачат и в утробата на майката или поне според учени. Това се случва някъде около 28-ата гестационна седмица като реакция в резултат на стимули или изразявайки недоволството си. Много изследвания са доказали, че бебетата реагират с жестове и движения, които напомнят плач.

Коментирай