Бременност

Чести причини за нарушения на съня през бременността

Защо не можете да спите добре

27.04.2017г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността много често се появяват различни разстройства на съня. Повечето от тях се считат за абсолютно нормални и не се изисква лекарска намеса, освен ако не са прекалено интензивни и продължават твърде дълго.

Безсъние

Инсомнията е често срещано състояние по време на бременността. Може да се появи във всеки един стадии от бременността, както в началото, така и в края. Дължи се на измененията в хормоните на майката, неудобната поза, нарастващия корем, пречещ на комфорта по време на сън, безпокойство.

Крампи в краката

Крампите в краката са честа проява по време на бременността. Честата им проява може да навреди на съня и да го прекъсне рязко. Крампите могат да се появят и през деня.

Киселини и изгаряща болка в сърдечната област

Паренето в гръдния кош се дължи на връщащите се киселини от стомаха. Нарастващият плод притиска стомаха и диафрагмата, което спомага за навлизането на стомашни киселини обратно в хранопровода. Това причинява парене, лош вкус, изгаряща болка в гръдната област.

Общ дискомфорт

Общият дискомфорт, който самата бременност създава е достатъчна предпоставка за различни нарушения на съня. По различни причини се будите и заспивате трудно след това. Не можете да си намерите място. Нарасналият ви корем вече не ви позволява да спите в любимата си поза, а това сериозно нарушава комфорта ви и пречи на съня ви.


Честа нужда от уриниране

Хормоните през бременността предизвикват отпускане на мускулатурата в тазовото дъно, заради което нуждата от уриниране става по-честа. Плодът също притиска пикочния мехур, което ви кара да ставате често.

Запушване на носа

Запушването на носа също е честа причина за пробуждане през нощта и трудно заспиване. Нарастващите нива на естроген и прогестерон може да предизвикат повишено отделяне на носен секрет, а това блокира безпроблемното дишане през нощта.

Снимки: iStock

Коментирай