Бременност

Неистов глад за някои храни през бременността – какво означава?

Когато ви се прияде нещо, има причина за това

04.05.2017г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността организмът на майката се променя. Биохимията в тялото на бременната жена се изменя, хормоналният баланс е различен и всичко това се случва заради стремежа на тялото да осигури всичко необходимо за нарастващия плод в корема на майката.

Желанието за определени храни е характерно за много бременни. Може да ви се прияде нещо, което никога преди не сте яли или нещо, което дори не сте обичали. Някои бременни жени обаче изпитват неистов глад към храни по определени причини. Ето какви могат да са те:

Глад за солени и ферментирали храни

Солените, киселите и ферментиралите храни са много богати на натрий. Ако в тялото ви има недостиг на натрий, мозъкът ви ще ви даде необяснима за вас команда да посягате към тези храни, за да компенсирате този дефицит.

Ако внезапно ви се приядат кисели краставички или солени пържени картофки, не се чудете – организмът ви се нуждае от повече соли.

Сладолед

Вкусовите рецептори на езика стават много чувствителни през бременността. Ето защо всеки вкус, който изникне в съзнанието ви ще бъде усетен многократно по-наситено от преди.

Ако много силно ви се дояде сладолед, то вероятно не е само защото се глезите и обичате да си го похапвате, а защото като млечен продукт сладоледът съдържа високи нива на калций. Той е лек, вкусен, сладък, любим и затова е първото нещо, което в изниква в съзнанието ви, когато тялото ви подсъзнателно нашепва за нуждата от калций.

Свързани статии

Шоколад

Бременността е изтощаващ за майката период. Цялата енергия на организма се изразходва, за да осигури необходимото на бебето.

Шоколадът е високоенергиен продукт с голямо количество въглехидрати, които бързо могат да върнат силите и настроението ви. Той провокира и ендорфини, които допълнително стимулират усещането за дееспособност и жизненост.

Цитруси

Промените във вкусовите папили през бременността, както и промените в обонянието карат бременните жени да жадуват за сладко-кисели и сочни плодове, каквито са цитрусите.

Червено месо

Ако ви се прияде неистово червено месо, то е най-вероятно защото имате недостиг на желязо в организма, а червеното месо е един от най-добрите доставчици на този минерал.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати