Бременност

20% от българчетата имат астма заради родители пушачи

60% от българките пушат по време на бременност

04.05.2017г. / 08 53ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Излагането на вторичен никотинов дим е една от основните причини за развиване на астма при децата. Наистина не трябва да пренебрегваме пасивното пушене. Всяка бъдеща майка трябва да спре пушенето година преди да зачене. Не бива и да се пуши в домашни условия или в градинките, докато децата си играят.

Това казаха София Ангелова, пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) в студиото на „България сутрин“, съобщава Dnes.bg.

Свързани статии

„Пасивното пушене е преди раждането на детето и след това. 60% от българките пушат по време на бременността. По данни на Световната здравна организация се знае, че една жена, която пуши, трябва да спре от порядъка на 6 месеца – 1 година, преди да зачене, за да не се разболее плодът от редица болести като бронхиална астма“, категорична бе Ангелова.

Нейната събеседничка Хаджиангелова посочи, че пушенето в домашна среда изключително много предразполага децата да развият астма.

„Ние провеждаме информационни кампании в детски заведения свързани с астмата. Проучванията ни показват, че 70-80 процента от родителите пушат. Астмата е заболяване, което може да се лекува“, обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Коментирай