Бременност

Спонтанен аборт – по какво да го познаете?

Симптоми и съвети за реакция

23.05.2017г. / 12 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спонтанният аборт е ужасен момент от живота на една бъдеща майка. Съществуват ранни признаци, които могат да ви подскажат, че може да загубите плода си и незабавно трябва да потърсите лекар. Ето кои са те.

Зацапване или кървене

Спонтанният аборт може да започне с леко кървене, но може да стигне до тежък кръвоизлив. Не чакайте това да стане, а отидете на лекар веднага щом забележите зацапване.

Спазми

Спазмите и усещането като че сякаш започват контракции са друг признак на спонтанния аборт. Те могат да бъдат леки до силни. Наблюдават се, защото тялото ви се опитва да изтласка плода извън матката. Ако са придружени с кървене, това е ясен знак, че настъпва спонтанен аборт.

Болки в гърба

При спонтанен аборт се наблюдават болки в долната част на гърба, придружени с усещане за парене в малкия таз.

Вагинално течение

Ако забележите необичайно или необосновано вагинално течение, посетете лекар. Течността, която изтича от вас може да е околоплодната вода. Ако освен това „течение“ се появи и кървене, случаят не търпи отлагане.

Губите усещане за бременността си

Понякога спонтанният аборт може да е настъпил от дни, а вие да не подозирате, че носите мъртъв плод. Ето защо е важно да наблюдавате за наличие на симптоми на бременността като сутрешно гадене, топли вълни, умора, задръжка на течности и други. Най-важно е да регистрирате дали усещате движенията на плода, но ако спонтанният аборт е настъпил в първите седмици, това е трудно. При всяко съмнение търсете лекарска помощ.

Негативен тест за бременност веднага след позитивен такъв

Ако имате съмнение, че нещо не е наред с бременността ви, можете да си направите тест, въпреки че знаете, че сте бременна. Веднага след това повторете теста. Ако покаже негативен резултат или чертичките не са особено убедителни, отново потърсете лекар незабавно. Имайте предвид обаче, че този метод не е особено надежден.

Снимка: iStock

Коментирай