Бременност

Фетален дистрес – симптоми и рискове

Какво представлява феталният дистрес по време на бременност и при раждане?

12.06.2017г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Фетален дистрес на плода по време на бременността е много опасно и животозастрашаващо състояние. То може да засегне бебето, както в последния триместър от бременността, така и по време на самото раждане.

Феталният дистрес най-често се дължи на хипоксия или силно намален приток на кислород към плода, който сериозно уврежда органите и тъканите му. За щастие, това усложнение е рядко срещано.

Състоянието може да предизвика увреждания на сърдечносъдовата, нервната система и мозъчната дейност.

Какви са причините?

  • Различни заболявания на майката
  • Нарушения в плацентата
  • Притискане на пъпната връв
  • Фетална инфекция
  • Различни пози на майката, при които се притискат важни кръвоносни съдове

При кои обстоятелства съществува най-голям риск от фетален дистрес?

Има няколко състояния, при които рискът от фетален дистрес е по-голям, пише whattoexpect.com. Сред тях са ограничен растеж на матката при различни обстоятелства, повишено или намалено количество на околоплодната течност (хидрамнион или олигохидрамнион), високо кръвно налягане (прееклампсия) или еклампсия, гестационен диабет, многоплодна бременност.

Какви са симптомите?

При нормално развитие бебето в матката показва отчетлив и стабилен сърдечен ритъм. То реагира на стимули, звуци и движения. Докато при бебета, които не се развиват правилно или имат намален приток на кислород, се наблюдават промени в сърдечния ритъм и приглушени тонове. Възможно е да забавят движенията си, както и да спрат напълно да се движат.

Ето защо е препоръчително да следите кога и как бебето ви рита. За нормално се счита да усещате движения по средно 10 пъти на час.

Какво можете да направите?

Освен че незабавно трябва да говорите с лекаря си щом забележите нещо нередно, е препоръчително през втория и третия триместър да лежите на лявата си страна. Избягвайте, дори изключете напълно лежането по гръб, защото така сериозно притискате вена кава – централният съд, отвеждащ кръвта от долната част на тялото през плода към сърцето.

 

Коментирай