Бременност

Дъвка след секцио – за какво помага?

Едно полезно влияние на иначе не толкова полезния навик

14.06.2017г. / 13 03ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Може да прозвучи странно, но раждалите със секцио млади майки трябва да дъвчат дъвка за по-бързо възстановяване.

Това показват резултатите от едно ново проучване по темата. Според изследователите дъвченето на дъвка след раждане със секцио допринася за по-лесното изпускане на газове от червата. Това е особено важно след коремни операции, включително цезарово сечение, за да се избегне така опасното състояние постоперативен илеус, при което червата намаляват драстично перисталтиката си или тя напълно спира.

Лекарите съветват да се дъвче дъвка за не повече от 30 минути три пъти на ден. Така се провокира движението на червата и се активизира тяхната дейност след раждането.

Следоперативният илеус обикновено изчезва няколко дни след операцията, но междувременно може да причини сериозни и неприятни симптоми като гадене, болки в корема, подуване или някои по-сериозни състояния.

Лекарите често препоръчват на майките да се разхождат след операцията, но това е болезнено. Дъвченето на дъвка също помага, но не замества изцяло движението, което освен всичко предотвратява и сраствания.

Дъвката помага да се излъже тялото, че постъпва храна. Слюнчените жлези започват да отделят секрет, както и стомахът. Този механизъм изпраща сигнал към червата, че предстои постъпването на храна за обработка. Така се провокира тяхното движение и активизиране на перисталтиката, съответно заседналите газове в тях намират своя път навън.

Дори дъвченето на дъвка да не ви помогне, то поне няма да навреди.

Коментирай