Бременност

Ползи от секса през бременността

Защо да не спирате да правите секс

02.07.2017г. / 07 44ч.
Илияна Николова
Ползи от секса през бременността

Някои жени се страхуват да правят секс, докато са бременни. Татковците също изпитват притеснения, че могат по някакъв начин да наранят бебето в корема на майката. Стига да няма медицински показания, които да налагат въздържание от секс, по време на бременността интимните ласки имат своите немалко ползи за здравето.

Оргазмите са по-силни

Поради увеличения приток на кръв в малкия таз гениталиите стават по-чувствителни. Ето защо оргазмите при секс по време на бременност са още по-наситени, отколкото през останалото време.

Изгаря калории

По време на бременността наддаването на тегло е почти неизбежно. Ако правите редовен секс с партньора си това ще ви помогне да изгаряте калории и да упражнявате допълнителен контрол върху теглото си. Освен това ще чувствате мускулите си по-тонизирани, а това допълнително помага за топене на мазнините.

Кървене след секс по време на бременност

Контролира кръвното налягане

Контролът на кръвното налягане е важен по време на бременността с оглед намаляване риска от прееклампсия. При оргазъм кръвоносните съдове се разширяват и улесняват кръвообращението. В резултат кръвното налягане се понижава.

Намалява болката

При оргазъм в тялото се освобождава окситоцин. Той има свойството да намалява болката и да подобрява настроението. Неслучайно го наричат „хормон на любовта“ или „хормон на щастието“.

Подобрява съня

Бременността е труден период за майката заради трудностите в намирането на удобна поза за сън. Бушуващите хормони също пречат на заспиването. Нощното изпотяване пък може да ви събуди и да не ви даде мира до сутринта.

Сексът обаче потиска всички тези неприятни състояния и прави съня по-дълбок.

Трите най-подходящи секс пози в напреднала бременност

Сексът е полезен и за бебето

Движенията по време на секс действат успокоително на бебето, досущ като люлка. Ето защо известно време след секс няма да усещате движенията на плода.

Повишава имунитета

Изследванията сочат, че сексът през бременността повишава имуноглобулин А. Това помага за повишаване на устойчивостта срещу вируси и други инфекции.

Подобрява настроението

Отново благодарение на окситоцина, освобождаван след секс, настроението се подобрява, потискат се депресивните епизоди и бременната се чувства по-щастлива.

Подсилва връзката

Хормоните по време на бременността могат да накарат майката да се чувства несигурна. Мъжете също често се чувстват като на втори план заради множеството промени в живота на половинките им, които са на дневен ред. Сексът помага за скрепяването на връзката и увеличаване на интимността.

Ускорява възстановяването след раждането

Сексът стяга и поддържа мускулатурата в добра форма. Колкото по-стегнати и тренирани са мускулите, толкова по-лесно тялото се възстановява след раждането, независимо дали е било естествено или секцио.

Коментирай