Бременност

6 стъпки за засилване на имунитета по време на бременност

Консумирайте храни, за които се знае, че стимулират имунитета

05.09.2017г. / 11 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременните жени са особено податливи на някои заболявания и инфекции, поради по-слабата им имунна система. Смехът, добрата хидратация са само част от малките трикове, които спомагат за подобряване на имунитета. Какво още може да ви направи по-устойчиви и да ви осигури една спокойна бременност?

Спете достатъчно

Бременните жени трябва да си осигуряват поне шест до осем часа сън на денонощие. Не забравяйте, че вашето тяло работи усилено, за да създаде нов живот, така че се нуждае от достатъчно време за почивка и възстановяване. Ако спите по-малко от 8 часа нощем, опитайте се да компенсирате с дрямка през деня.

Консумирайте храни, които стимулират имунитета

Това, от което се нуждаете по време на бременност е здравословно меню, в което да добавите продукти, които действат като натурални имуностимуланти. Изберете зелени зеленчуци, цитрусови плодове и чесън.

Също така хапвайте достатъчно телешко и свинско месо, пиле, яйца, ленено и други семена, ядки. Тези храни осигуряват на организма мастни киселини, витамини А, B6, B12, C и D, както и други минерали, а всички те могат да стимулират имунната ви система.

4 причини тестът за бременност да ви заблуди

Увеличете консумацията на свежи плодове и зеленчуци

Здравословното хранене е важно по време на бременност и е необходимо да увеличите приема на полезните храни като плодове и зеленчуци. Тъмните плодове като боровинки, къпини, малини са отличен източник на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, спомагат за поддържането на добро здраве и намаляват риска от инфекции и някои ракови заболявания.

Не забравяйте и за сезонните плодове и свежи зеленчуци, които ще ви осигурят много важни хранителни елементи и фибри, необходими за доброто храносмилане.

Витамин С

Един от най-добрите витамини за засилване на имунитета и мощен антиоксидант. Може да си го набавите чрез храната, но е добре и да се консултирате с лекар в какви количества може да го приемате като хранителна добавка. Витамин С е не само добър за повишаване на имунитета, но и подобрява белодробната функция.

5 ползи от класическата музика за бременните и децата

Намалете стреса

Засилването на имунитета трябва да започне още преди зачеването. Стресът може да повлияе върху вече отслабената ви имунна система по време на бременност. Ето защо е важно да намерите и начин да намалите нивата на стрес.

Свързани статии

Опитайте с медитация, йога, масаж за бременни, разходки в парка или друго занимание, което знаете, че ви носи повече релакс и спокойствие.

Спортувайте

Спортните активности по време на бременност са много важни не само за поддържането на добра форма и подготовка за раждането, но спомагат за засилването на имунитета. Затова е добре да се консултирате с вашия лекар каква спортна активност да изберете за себе си. Редовната физическа активност ще ви помогне да имате и по-добър сън.

Коментирай