Бременност

6 странни причини да не можете да забременеете

Кога опитите за зачеване са неуспешни

20.10.2017г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опитвате се да забременеете, но не се получава. Здрави сте, чувствате се добре, няма видима причина магията да не се случва и въпреки това не успявате да заченете.

Кои са скритите причини, които могат да ви пречат да забременеете?

5 базови съвета преди зачеване

1. Консумирате прекалено много трансмазнини.

Трансмазнините са едни от най-вредните по рода си. Те нанасят редица щети върху плодовитостта, пречейки ѝ да се случи по здравословен начин. Според изследванията трансмазнините увеличават с до 73% риска от различни проблеми с яйчниците.

2. Прекалявате с упражненията.

Искате да отслабнете? Не мислете, че изтощителните тренировки до припадък ще ви помогнат това да се случи. Твърде интензивните упражнения и физическа активност намаляват плодовитостта, променяйки баланса на хормоните в тялото.

3. Индексът ви на телесна маса е по-нисък.

За да забременеете лесно и да имате здравословна бременност е необходимо индексът на телесната ви маса да е в оптималните граници. Ако е по-нисък, организмът изключва някои второстепенни жизнени функции за известно време, в това число репродуктивните способности, защото счита, че тялото ви не е достатъчно силно в момента, за да „отгледа“ здрав плод.

По-бързо зачеване с 5 лесни трика

4. Партньорът ви е с високи нива на стрес.

Изследванията показват, че стресът в работата, вкъщи или със социалния живот пречи на мъжката плодовитост. Затова преди да потърсите проблема в своето тяло, помислете и за нивата на стрес в организма на партньора ви.

5. Използвате грешен лубрикант.

Ако лубрикантът, който използвате, не е на водна основа и с неутрално pH, това може да се намесва в хормоналния баланс и да пречи на зачеването.

6. Грешно изчислявате фертилните си дни.

Понякога е трудно да изчислите правилно и напълно точно кога сте в овулация. Ето защо опитите ви за забременяване може да не дават резултат – защото не са направени в точния момент.

 

Коментирай