Бременност

5 неприятни странични ефекта на бременността

Неудобни, понякога дори срамни неразположения

02.11.2018г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е изпълнена с неочаквани моменти и състояния. Някои от тях са приятни, докато други създават не само дискомфорт, но могат и да влошат здравословното състояние.

Нарастващото коремче може да предизвика различни нарушения във функционирането на организма, инфекции, неприятни усещания, някои от които извън контрола на бременната жена.

7 от най-странните симптоми през бременността

Кои са 5-те най-неприятни странични ефекти от бременността?

Инфекции на пикочния мехур

Тазовото дъно е съставено от стегнати мускули, които държат органите в коремната кухина, където им е мястото.

Нарастващият плод обаче притиска всичко под и около себе си. Ако мускулите на тазовото дъно не са достатъчно стегнати преди да настъпи бременността, съществува риск от спадането им в малкия таз.

Това потискане на пикочния мехур създава условия за задръжка на бактерии. Вследствие на това настъпват инфекции.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза се характеризира със специфична миризма на амоняк. Тази инфекция не се причинява от външен патоген, а от прекомерен растеж на бактериите на флората на вагината.

Налице са и отделяне на бяло, подобно на мляко течение, както и сърбеж и дискомфорт.

Свързани статии

Гъбична инфекция

Обикновено средата във вагината е кисела. Бременността е период, в който настъпват промени в pH-то на вагината. Промените в този баланс биха могли да предизвикат намаляване на броя на защитните бактерии, съставляващи вагиналната флора.

Билки, стимулиращи кърмата

Освен това увеличаването на количествата захари във вагиналните секрети е характерно за бременността. Това в комбинация с гореспоменатите промени създава идеални условия за размножаване на гъбичните микроорганизми.

Газове

Променливите нива на различните хормони в тялото на бременната жена предизвикват забавяне на метаболитните процеси, както и на перисталтиката на червата. Инертността им предизвиква натрупване на отделените газове, което в някои случаи може да се окаже не просто дискомфортно, но и да предизвика нежелани срамни ситуации.

Хемороиди

Хемороидите се появяват, когато кръвоносните съдове в близост до ануса изпъкнат поради отпускащите ефекти на хормоните на бременността. Това в съчетание с повишеното налягане в тазовото дъно и разширяващата се матка създава условия за поява на хемороиди.

Коментирай