Бременност

НОИ: Осигуряване, бременност и майчинство

12.01.2009г. / 09 37ч.
Аз жената
НОИ: Осигуряване, бременност и майчинство

По данни на НОИ във връзка със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 г. са приети изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване. В тях се включват промени, свързани с определяне на правото и размера на паричното обезщетение за бременност и раждане, а именно:

От 1 януари 2009 г. право на обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение имат осигурените лица за общо заболяване и майчинство, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за този период и по-малко от минималната дневна работна заплата за страната.

Срокът на паричното обезщетение при бременност и раждане се удължава на 410 календарни дни.

Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението до 315 календарни дни не е изтекъл до 1 януари 2009 г., имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни.

Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението до 315 календарни дни е изтекъл до 1 януари 2009 г., но от започването му не са изтекли 410 календарни дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.

За да получат обезщетение за остатъка от 315 до 410 календарни дни, майките (осиновителите) следва да подават заявления за разрешаване на отпуска при работодателите си.

От 1 януари 2009 г. осигурените за общо заболяване и майчинство бащи имат право на парично обезщетение при раждане на дете за срок от 15 календарни дни, а осигурените бащи/осиновители имат право на парично обезщетение след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни. До обнародване в държавен вестник на образците на молби-декларации за изплащане на тези обезщетения, лицата могат да се снабдят с такива образци от съответните териториални поделения на НОИ.

Преценката на правото и определянето на размера на обезщетенията за бащите се извършва по реда, определен за майките/осиновителите.

Във връзка с измененията и допълненията в Кодекса за социално осигуряване, при попълване на раздел “Данни от осигурителя/самоосигуряващия се” в болничните листове осигурителите (самоосигуряващите се лица) следва да имат предвид:

При представени от осигурените лица болнични листове за бременност и раждане в т. 1в) от раздел “Данни от осигурителя/самоосигуряващия се” следва да се отбелязва дали лицето има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство, като в т. 1в) върху болничния лист “6” се коригира на “12”.

При подаване на молби-декларации за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане и за отглеждане на малко дете следва да се декларира дали лицето има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство, като “6” се коригира на “12”.

Допълнителна информация можете да получите от ТП на НОИ.

* * *

Размер на паричното обезщетение за бременност и раждане
Предстоящите лекции и отворени врати за бременност и майчинство – януари 2009
Кърменето не е неприлично

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Delqna ( преди 9 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
valentina ( преди 10 години )
i az sim na 5tiya mesec no kolko maycenstvo ste vzimam,ot sociyalno podpomagane-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
zera ( преди 11 години )
dmalkata e vece 1godinkai2maseca ostenamam maicenstvo kakvo trabva da prava oooooffff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
mariq ( преди 11 години )
zdraveite az sam mariq bremenna sam v 4 mesec.v momenta ne rabotq.interesuva me da li 6te polu4avam nqkakvo mai4instvo,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Доника ( преди 11 години )
Здравейте, бременна съм в 4ти месец.Преди месец бях уволнена и сега се регистрирах на борсата. Имам право на обезщетение 6 месеца. Имам непрекъснати осигуровки и стаж 4 години и 6 месеца. Интересува ме как ще ми се изчисли майчинството , дали ще бъде на базата на осигуровките ми 24 месеца назад или ще бъде на базата на минималната заплата -90% от нея през първата година? А втората? Благодаря Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 8 rate down comment
Angelina ( преди 11 години )
Az ne sum rabotila, no imam maichinstvo ya edna godina!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 5 rate down comment
krasimira ( преди 11 години )
bremena sam v 3 mesec iskam da razbera dali 6te polu4avam mai4enstvo sled kato ne rabota . Rabotila sam 6 meseca predi edna god
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
kristina ( преди 11 години )
zdraveite nesam omajena s dete na 4 god i sam bremena na tri meseca i polovina polu4avam samo 35 lv detski nadbavki ot sociqlni ne jelaqt da mi dadat nikakvi pomo6ti zapisana sam na borsata no vse o6te nqmam podpisi bix iskala da pitam nqkoi znae li kakvi sa mi pravata i kakvo mai4instvo 6te polu4avam za6to ne mi davat nikakvi socialni pomo6ti blagodarq vi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 0 rate down comment
Ивелина ( преди 11 години )
Здравейте, чакам близнаци в 3-ти месец съм. Преди 4г родих момче да ми е живо и здраво, но сега не зная какво е майчинството за близнаци. Аз не работя нямам договор става въпрос за онова майчинство което е от социалните?Благодаря !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 6 rate down comment
fifi ( преди 11 години )
zdraveyte nyakoy znae li kolko meseca staj tryabva da imam za da moga da vzemam may4enstvo rabotya ot 15.11.2011 i mai sim bremena blagodarya vi za otgovorite ot sega:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар