Бременност

Бременност и сънища

06.10.2009г. / 09 30ч.
Аз жената
Бременност и сънища

Бъдещата майка сънува...
Сънищата отразяват емоционалното състояние на повечето хора и за това е съвсем естествено по време на бременността (период на много смесени чувства) сънищата да са по-интензивни и странни.
Хормоналните промени (особено повишеният прогестерон) карат бъдещата майка да сънува по-често ярки и живи картини. Споменът за тях избледнява по-бавно, тъй като тя редовно се събужда през нощта и прекъсва фазите на изпълнения със сънища БДО сън (БДО сън – период от съня, при който има Бързо Движение на Очите).
Експерти са установили, че бъдещите майки често сънуват вода, говорещи животни, секс и големи сгради през трите триместъра. С напредване на бременността жената научава все повече за своето тяло и растящото бебе и обикновено това оказва влияние върху сънищата. Например малко след като бъдеща майка научава, че бременността и е с висок риск и може да получи кръвоизливи по време на раждането, няколко поредни пъти има тревожни и наситени с кръв сънища.
Опитайте се да не се притеснявате твърде много от сънищата си – те просто разкриват начина на възприемане и вълнението от големите промени в живота ви. Ако желаете, можете да записвате историите на своите “нощни приключения” в специален дневник. Споделете сънищата си с партньора си и поговорете за тях.

Бъдещият татко сънува...
Сънувате ли, че спите с някой друг до партньора си? Може би се притеснявате, че бременността ще се отрази на сексуалния ви живот. Сънувате бабите и дядовците си? Предстоящото бащинство ви кара да се замислите за семейните си корени. Като бъдещ татко чувствате ви на вълнение, очакване, страх и безпокойство може да отключат цял поток от сънища.
Има и нещо друго, което сънищата разкриват – тъй като цялото внимание е съсредоточено върху вашата партньорка и нарастващия корем, може би се чувствате изоставени. Според психолозите тази реакция е съвсем нормална. Споделянето на сънищата между партньорите ги кара да се чувстват нужни и обичани.

Страх, че бащинството ще навреди на мъжествеността
През първите три месеца мъжете, чиито жени са бременни, имат по-често секс сънища. Те сънуват полов контакт със партньорките си, но често с други жени, с проститутки, а понякога и с други мъже. Зараждащото се чувство в мъжа, че трябва да защити партньорката и нероденото си дете, могат да заплашат неговото усещане за мъжественост. Секс сънищата и други мачо видения (като например триумф на стадиона) изразяват нуждата от повече “мъжественост” и внасят успокоение у мъжа. В периода на необичайно чести секс сънища мъжът често сънува и как защитава и се грижи за своята партньорка. Обикновено темата за секса в съня при мъжа изчезва с навлизането на бременната жена във втория триместър.

Чувства се изоставен
През втория триместър сънищата на бъдещия татко са доминирани по-малко от секс и повече от защита и грижа. Често мисли и сънува семейството, от което произлиза. В някои сънища мъжът може да се види бременен и да ражда. Въпреки че осъзнава уникалната роля на своята партньорка като носител на живота, той също иска да сподели усещането от бременността.
Бъдещите татковци често се чувстват изоставени през тези месеци от бременността. Те се сънуват сами и изключени от това, което се случва наоколо. Доверяването на подобни обезпокоителни сънища на партньорката може да помогне на мъжа да преодолее чувството на самота и да съживи връзката между двамата. Споделянето на щастливи сънища увеличава самочувствието и интимността.

Очаквано бащинство
Бъдещият татко очаква раждането не по-малко нетърпеливо от бъдещата майка. Често бащите сънуват, че намират бебета или им ги дават, понякога при сложни церемонии и ритуали. Докато майката сънува наближаващото раждане, таткото пък вижда как ще отпразнува появата на бебето. Сънища от този тип сочат приемане и оценяване на детето, което скоро трябва да дойде.

* * *

10 хубави мисли за бременността
Всичко за бременността

Коментирай