Мода

Сватбена торта, декорирана с българска бродерия

Цветя и петли в българската бродерия като декорация на сватбената торта

14.11.2012г. / 15 47ч.
Ивет Лолова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

На конкурса-дефиле „Сватбени торти”, преминал в дните 7-10 ноември, на изложението за храни и напитки в Интер експо център, в София голямо впечатление направи торта, декорирана с българска бродерия. (Вижте галерията "Сватбени торти в 20 снимки")

Свързани статии

Потърсих мнението на Ирен Величкова – Ямами, преподавател по бродерия, която тази есен издаде книгата „Архаични символи в бродерията”. Надявям се, коментарът й да бъде полезен на сладкарите и да вдъхнови дизайнерите за още по-красиви сватбени торти.

„В шевицата върху тортата (снимка № 12 от галерията „Сватбени торти”) са включени цветя, присъства и лек намек за Богинята майка. Смятам, че в в сватбената торта с елементи на българска бродерия трябва трябва да има фигури на цветя и петли. Цветовият акцент да е червен, а не оранжев и черен, черният цвят не добро решение за торта. Може да се сложи и някоя „Елбетица” (фигура от бродерията), но трябва да е добре подбрана, защото има мотиви за моми, за невести, за вече родили, за съжаление и за бездетни жени.” – споделя Ирен Ямами.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
moje li da ne me jeni nikoi nasila za hora s koito ne jelaia nikakvi komunikacii da imam ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време