Мода

Плисето – хит за пролет-лято 2014

Кои дизайнери го включиха в колекциите си?

18.01.2014г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В акцентите за пролет-лято 2014 година специално място трябва да отделите и на плисето. То бе актуално и през есенно-зимните колекции, но през следващите сезони се завръща отново. Изтънченост, гъвкавост и комбинативност са характерни за тази класическа нотка в облеклото. Във всяка следваща колекция, представена на световните модни подиуми то бива застъпено в нов и още по-красив вариант.

Свързани статии

В колекцията за следващите сезони на Салваторе Ферагамо плисето също е основен акцент. То може да присъства под формата на класическа плисирана пола или както е при този модел – асиметрично разположен.

Може да бъде по-едро или по-фино, но винаги когато присъства в дрехата, я прави стилна и красива. Диор също не пропуснаха да го включат в предложенията за пролетно-летния сезон.

Колекцията на Ботега Венета както винаги, разгръща женствената линия при моделите и също не пропуска стилното плисе. Отново е разчупена класическата рамка, в която е познато и също са използвани асиметричните линии в модела. Това прави роклята достатъчно красива, за да може да си позволите да не поставите колие, но ако все пак решите, то трябва да е семпло.

Плисето може да бъде открито не само при роклите и полите, но и при връхните дрехи, ризите, блузите и панталоните. Характерно за дрехите, които имат в себе си този акцент е че е желателно те да бъдат поддържани с химическо чистене. При класическия вариант на плисето се изисква една прецизност при оформянето на всяка гънка. Нещо, с което по-трудно бихте се справили, ако решите да почистите дрехата в домашни условия.

Характерни за пролетно-летните колекции на дизайнерите са и надиплените материи. Те присъстват в моделите на роклите, полите, коланите на панталоните. Плисето също може да създаде този надиплен ефект, както е при този модел, отново от колекцията на Ботега Венета.

Тъй като през есенно-зимния сезон бяха и все още са актуални дългите до земята, прави плисирани поли от ефирни материи, тях също може да ги направите част от гардероба си за следващите сезони. Плисето също като карето и пепита никога няма да бъде демоде.

Снимки: Reuters

Коментирай