Мода

Избрахте ли си вече шапка?

20.07.2007г. / 10 04ч.
Аз жената
Избрахте ли си вече шапка?

Лятото е сезонът на шапките и слънчевите очила. И то не само защото това са модни, удобни и красиви аксесоари, а най-вече защото са практични и полезни за здравето.

Но колко от нас под тези палещи лъчи ходят с шапка когато отиват на работа или излизат на разходка? Повечето хора смятат шапката за излишен лукс, или мислят, че с шапка изглеждат грозни или пък смешни. Напротив, летните шапки са детайл, който подчертава стил и изисканост. Разгледайте стари фотографии или прочетете роман за баронеси и графини и ще видите, че е позор младата херцогиня да излезе дори само в градината без шапка. И то шапката не трябва да е първата й попаднала под ръка, а напротив – да е в синхрон с тоалета.

А повечето хора в днешно време купуват шапка само за морето, но слънцето, ако сте забелязали, грее с еднаква сила навсякъде. Дори в градовете е много по-безмилостно към нас, отколкото край водните басейни.

Така че е време да преобърнем културата и да носим слънчеви шапки, така, както носим дамски чанти и сандали.

Сега поне има достатъчно голямо разнообразие на модели и десени.

Единствено трябва да имате време да избирате, защото трябва да съобразите доста неща.

Къде ще ходите с тази шапка – дали на пазар, дали на работа, дали на плаж или в градската градина?

Да изберете цвят и модел, които ще отговарят на останалата част от гардероба ви.

Трябва да съобразите дали ви отива на овала на лицето, на фигурата и на цялата ви личност. Смешно е, ако малка дребна жена си сложи огромна натруфена шапка, под която самата тя не се забелязва. Или пък дама облечена в костюм и с високи токчета нахлупила жълта шапка идиотка.

Е, ако така се харесвате – живеем в демократична страна, може да си носите каквото си решите, но ако искате да е в унисон с модата или етикета е добре лекичко да се синхронизирате.

А защо не да си позволите няколко шапки – по една за всеки тип занимание.

Една бяла на цветя с голяма периферия за любимата ви бяла рокля, една с козирка за спортни занимания и една каубойска за новите ви къси панталонки.

Шапка за плаж, която да ви скрива от любопитни погледи и слънчеви лъчи; шапка за екскурзия, която да може да се връзва под брадичката и да не ви пада, когато висите на поредната скала под някой връх; шапка за голф, ако имате щастието да сте се посветили на този спорт за бизнесмени; а защо не и шапка за езда – това е класическо аристократично занимание.

Може да си вземете шапка за всяка ваша рокля и за всяко ваше занимание, но може да изберете една, която да се вписва по малко във всеки момент от вашето ежедневие, защото ще отговаря най-много на вашето вътрешно излъчване.

Какво друго ще ви трябва – кутии за шапки, разбира се.

* * *

На помощ срещу слънцето идват летни шапки
Малки чанти – големи цени

Коментирай