Меню

Лесна фокача с розмарин

26 март 2015 | 18:01 | Илияна Николова
4 от 3 гласа
Добави в любими
2 чаши брашно
1 чаена лъжица захар
½ пакет жива мая
1/3 чаша топла вода
2 супени лъжици зехтин
¼ чаена лъжица сол
20 г морска сол
2 стръка розмарин
2 ч.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В малка купа разтворете захарта и маята. Размийте ги в топлата вода и оставете настрана. Нека сместа да престои 10 минути.

В голяма купа смесете получената смес (квас) с брашното. Разбъркайте бавно, докато всичко се смеси добре. Ако е необходимо добавете още малко вода. Важно е цялото брашно да се абсорбира без да има бучки.

Когато тестото е готово го извадете от купата върху набрашнена повърхност и започнете да месите. Ще се получи гладко и меко тесто. Поставете го в леко намазнен дълбок съд, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 30 минути.

След като е удвоило обема си, отново го размесете върху набрашнена повърхност, но за кратко. Разточете тестото и го поставете в намазнена тавичка за печене.

Намажете тестото със зехтин и неравномерно забодете по една бучка морска сол на различни места в тестото. След това забодете и по малко розмарин в дупките за ухание.

Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути или до готовност.

Снимка: Thinkstock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
pipi ( преди 8 години )
sega ne se kazva pitka sega se kazva fokacha aide be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 8 години )