Меню

Козуначена питка с пиленце

20 май 2013 | 09:56 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
30 г жива мая,
50 мл топла вода,
1 ч. ч. прясно мляко,
50 г разтопено масло смесено с 3 с. л. олио,
3 яйца,
щипка сол,
ванилия,
1 ч. л. коняк,
кора от портокал,
1 кг брашно.
За плънката:
1 ч. л. какао,
1 ч. л. захар,
1 ч. л. канела.
За очите на пиленцето:
2 зърна черен пипер,
1 жълтък за намазване

Продукти
Приготвяне

Разтваряме маята в 50 мл топла вода с 1 ч. л. захар и 1 ч. л. брашно и оставям да шупне. Пресяваме брашното и сипваме разбитите яйца, шупналата мая, прясното мляко, маслото с олиото, солта и подправките.

Замесваме тесто. Оставяме да втаса за 40 минути на топло. Разделяме после на 2 части. От едната се прави питката, а от другата пиленца. За тях тестото се дели на топчета от по 100 г и от всяко се оформя фитил 17 см и се връзва на възел. От едната страна се оформя главата на пилето, а от другата се нарязва за опашка. Поставяме очи, намазваме с разбит жълтък и печем в намаслена тавичка до готовност.

Другата половина тесто делим на още 2 части. Първата половина се разделя на 3 равни части. От всяка се разточва обла кора, намазва се с олио и се нареждат една върху друга. Нарязваме на 8 сектора. Минава се през средата без да се стига до края. В средата на всеки сектор се прави разрез. Хващаме върха на триъгълника и обръщаме навън, после се промушва през разреза и се изтегля.

Втората част от тестото се разточва на правоъгълник, намазваме с масло и поръсваме с плънката. Навиваме на руло и нарязваме на 9 части. Нареждаме в тавата върху хартия за печене, от вътрешната страна 8 пънчета с разреза нагоре и едно в средата. Оставяме да втаса още 30 мин. Намазваме с жълтък, по желание се поръсва сусам и печем в загрята фурна 30 мин до зачервяване.

Готовата питка се поставя в поднос и се намазва с малко вода в която е разтворена 1 ч. л. мед. В средата с мед се залепва едно пиленце и се поднася.

Да ви е сладко!

Рецептата е на Виолета Матева, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай